settings icon
share icon
Запитання

Саєнтологія – це християнство чи культ?

Відповідь


Саєнтологія є важкою темою для узагальнення. Саєнтологія здобула популярність завдяки деяким голлівудським знаменитостям, які прийняли її. Вона була заснована 1953 року письменником-фантастом Л. Роном Хаббардом, усього через чотири роки після того, як він заявив: «Я хотів би почати релігію – ось, де гроші». Саме тут він знайшов багатство – він став мультимільйонером.

Саєнтологія навчає, що людський рід (т.зв. тетани) безсмертний, походить не з цієї планети і що людина затримується в матерії, енергії, просторі та часі (МЕПЧ). Спасіння в саєнтології досягається за допомогою процесу, названого «ревізією», при якому видаляються «енграми» (в основному, спогади про минулий біль і несвідоме, які створюють блокування енергії). Ревізія є тривалим процесом і може коштувати сотні тисяч доларів. Коли всі енграми нарешті видалені, тетан знову здобуває контроль над МЕПЧ. До моменту спасіння кожний тетан постійно перевтілюється.

Саєнтологія є дуже дорогою системою вірувань. Кожен аспект саєнтології має певну плату, пов’язану з ним. Ось чому «лави» саєнтології заповнюються лише багатими. Це також дуже сувора організація, яка є надзвичайно мстивою щодо тих, хто намагається залишити її вчення й членство. Її «писання» обмежуються виключно творами та вченнями Л. Рона Хаббарда.

Хоча саєнтологи стверджують, що їх учення сумісне з християнством, Біблія спростовує кожне переконання, якого вони дотримуються. Біблія навчає, що Бог є владикою та творцем всесвіту (Буття 1:1); людство було створене Ним (Буття 1:27); спасіння доступне людині лише благодаттю через віру в результаті дій Ісуса Христа (Филип’янам 2:8); спасіння надається безкоштовно і людство не може його заслужити самостійно (Ефесянам 2:8–9); Ісус Христос живий і сидить праворуч Бога Отця (Дії 2:33; Ефесянам 1:20; Євреям 1:3), в очікуванні моменту, коли Він збере Свій народ для вічного життя з Ним у раю. Всі інші будуть укинуті в реальне пекло для вічного відділення від Бога (Об’явлення 20:15).

Саєнтологія категорично заперечує існування біблійного Бога, небес і пекла. Згідно з саєнтологією, Ісус Христос був просто хорошим учителем, який, на жаль, був несправедливо відданий смерті. Саєнтологія відрізняється від біблійного християнства за всіма ключовими вченнями. Деякі з найбільш важливих відмінностей наводяться нижче.

Бог: саєнтологія навчає, що існує безліч богів і що деякі боги є вищими над іншими. Біблійне християнство, з іншого боку, вірить в єдиного істинного Бога, Який відкрив Себе в Біблії та через Ісуса Христа. Ті, хто вірить у Нього, не можуть слідувати омані, якій навчають у саєнтології.

Ісус Христос: як і інші культи, саєнтологія заперечує божественність Христа. Замість біблійного погляду на Христа й те, що Він робив, Його наділяють характеристиками якогось меншого бога, що набув легендарного статусу упродовж багатьох років. Біблія чітко навчає, що Ісус був Богом у тілі і через втілення Він став жертвою за наші гріхи. Саме завдяки смерті й воскресінню Христа ми можемо мати надію на вічне життя з Богом (Івана 3:16).

Гріх: саєнтологія вірить у притаманну людині доброту та навчає, що говорити кому-небудь, що той повинен покаятися або що він – грішник, надзвичайно образливо. З іншого боку, Біблія повідомляє, що людина грішна і єдиною надією для неї є прийняття Христа як свого Господа і Спасителя (Римлянам 6:23).

Спасіння: саєнтологія вірить у реінкарнацію і те, що особисте спасіння людини полягає в звільненні від циклу народження та смерті, пов’язаних із перевтіленням. Вони вважають, що релігійна практика всіх релігій є універсальним шляхом до мудрості, розуміння та порятунку. З іншого боку, Біблія вчить, що існує лише один шлях до спасіння, а саме через Ісуса Христа. Христос сам сказав: «Я є дорога, і правда, і життя! Ніхто не приходить до Отця, якщо не через Мене» (Івана 14:6).

Порівнюючи вчення саєнтології з Біблією, ми бачимо, що вони мають дуже мало спільного. Саєнтологія, швидше, віддаляє людину від Бога та вічного життя. Вона, красивими словами маскуючись під християнство, насправді діаметрально протилежна йому в кожному аспекті. Саєнтологія, безумовно, не є християнством.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Саєнтологія – це християнство чи культ?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries