settings icon
share icon
Запитання

Чи може сатана контролювати погоду?

Відповідь


Збільшення кількості стихійних лих та ураганів змушує багатьох людей ставити собі запитання: хто керує погодою – Бог чи сатана? Дехто вказує на описи сатани – «князя, що панує в повітрі» (Ефесянам 2:2) та «бога цього віку» (2 Коринтянам 4:4) – як на свідчення того, що погоду контролює саме він. Вивчення Святого Письма показує, що який би вплив сатана та його демони не мали на погоду, він обмежений суверенним Божим контролем. Диявола – нашого «супротивника» – слід сприймати серйозно, ми маємо визнати його існування та обмежену владу над світом. Але хоча сатана – переможений грішний ангел, що має надлюдські можливості, вони не зрівняються зі всемогутністю Господа. І він настільки сильний, наскільки це допускає Бог (2 Солунянам 2:6-11).

Навіть якщо сатана і може впливати на погоду, то це можливо тільки з Божого дозволу та під Його контролем, як у випадку з Йовом. Господь дозволив сатані мучити патріарха, аби випробувати його, і це включало «Божий огонь» (можливо, блискавку), який «з неба спав … і спалив отару та слуг» (Йова 1:16). Після цього піднявся «великий вітер» (напевно, ураган), який призвів до загибелі всіх дітей Йова (вірші 18-19). Отже, якщо вогонь з небес та ураган якимось чином були викликані сатаною, вони все одно були під абсолютним Божим контролем згідно з Його цілями.

• Бог, а не сатана, контролює погоду (Вихід 9:29; Псалом 134:6-7; Єремії 10:13).
• Бог контролює небо і дощ (Псалом 76:17-20).
• Він керує вітром (Марка 4:35-41; Єремії 51:16).
• Бог підтримує всесвіт (Євреям 1:3).
• Він має владу над хмарами (Йова 37:11-12, 16).
• Бог має владу над блискавками (Псалом 17:15).
• Він панує над усією природою (Йова 26).

Господь контролює все, включаючи погоду. Завдяки Своєму провидінню Він забезпечує й захищає Своїх дітей, але він також надає сатані, демонам і людству обмежену свободу для вчинення актів гріха та зла. Ці ж істоти цілковито відповідають за всі антропогенні катастрофи і трагедії, викликані ними. Ми знаємо, що Бог визначив наперед усе, що відбувається (Ефесянам 1:11; Римлянам 11:36), і тому Його невидима рука перебуває поруч із нами у болях та стражданні, хоча Він не може грішити чи бути причиною зла (Якова 1:13-17).

Для віруючих не існує беззмістовних страждань, незалежно від того, чи викликані вони людським фактором чи природними подіями. Ми не завжди знаємо, чому стається горе або стихійні лиха, проте можемо бути певні, що в усіх наших випробуваннях Господь усе творить для Своєї слави та для нашого вічного блага (Римлянам 8:18-28).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи може сатана контролювати погоду?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries