settings icon
share icon
Запитання

Яку силу має сатана?

Відповідь


Сатана був ангелом, створеним Богом, а потім повстав проти Його влади (Ісаї 14:13) та очолив царство злих духів, які звуться демонами, – своїх «посланців» (Матвія 25:41). Його сила – як у небесному царстві, так і на землі – велика та її не слід недооцінювати. Проте, хоча сатана і його демони є грізними ворогами, Ісус Христос зруйнував їхню владу, виконавши пророцтво з книги Буття 3:15. Господь на хресті здобув перемогу (Івана 12:31). «Засуджений князь цього світу» (Івана 16:11). Ісус колись цілковито знищить силу сатани та звільнить усе творіння (2 Петра 3:10).

Сила сатани в небесному/духовному світі
Сатана відомий у духовному світі (Юди 9), де він має обмежений доступ до Бога (Йова 1:6). Книга Йова дає нам уявлення про взаємини між Господом і сатаною. В Йова 1:6-12 диявол постає перед Всевишнім і повідомляє, що він «мандрував по землі та й перейшов її» (вірш 7). Бог питає, чи звернув він увагу на благочестивого та праведного Йова, і сатана негайно звинувачує останнього в нещирості – що той любить Його лише за благословення. «Але простягни тільки руку Свою», – каже сатана, – «і доторкнися до всього, що його, – чи він не зневажить Тебе перед лицем Твоїм?» (в. 11). Бог дозволяє сатані «торкнутися» майна та родини Йова, але не його особисто, і сатана йде. У 2-му розділі диявол знову приходить до Господа і цього разу отримує дозвіл вплинути на здоров'я Йова. (Решта книги написана від імені патріарха, надаючи приклад того, як переносити страждання.)

Це – важливий уривок, бо він демонструє роль сатани в духовному світі. Він може звинувачувати Божих людей в Його присутності, а в Юди 9 показано, що навіть архангелу Михаїлу необхідна допомога Господа в боротьбі зі сатаною. Однак останній, вочевидь, не може сповна виявити свою лють, адже він далі залишається створеною істотою під Божим контролем, і його сила обмежена.

Сила сатани на землі
Текст у Йова 1 також виявляє, що сатана коїть зло і завдає шкоди землі. Найбільш відомі та ключові його дії на нашій планеті відбулися в Едемському саду. В Буття 3 розповідається, як він спокушує Єву, що є «мати всього живого» (в. 20), і про її подальший перворідний гріх. Саме цей учинок Єви та її чоловіка Адама привів гріх у світ, і це є причиною, чому все людство мало бути викуплене від гріха, аби примиритися з Богом.

Одного разу Ісус зустрів жінку, «що вісімнадцять років мала духа немочі» (Луки 13:11). Христос приписав цю неміч сатані, який її «був зв'язав» (в. 16). Сила сатани була реальною, проте наш Господь її легко подолав: «І Він руки на неї поклав, – і вона зараз випросталась, – і стала славити Бога!» (в. 13). Чудо Ісуса було очевидним свідченням Його влади над дияволом.

Через те, що сатана схиляє людство до зла, він названий «князем», «богом» або правителем цього світу (Івана 14:30; пор. з Івана 12:31; 16:11; 2 Коринтянам 4:3-4; Ефесянам 2:2; Колосянам 1:13). Він – ворог Бога та істини (Матвія 13:24-30; 2 Солунянам 2:9-12) і робить усе можливе, щоб спокусити окремих людей (Буття 3; Луки 22:31; 1 Тимофію 3:7) та цілі групи (1 Солунянам 3:5; Об'явлення 2:10). Він зваблює весь «усесвіт» (Об'явлення 12:9). Сатана досягає цього різними шляхами, включаючи використання людської гордині (1 Тимофію 3:6; 1 Коринтянам 4:6), спотворення істини (Матвія 13:18-22, 38-39) та проникнення у церкву фальшивих віруючих (1 Тимофію 4:1-2; 2 Тимофію 3:1-9; Об'явлення 2:9; 3:9). В Євангелії від Івана 8:44 Ісус каже, що сатана – «неправдомовець і батько неправді».

Господь, як і раніше, надає сатані певну владу в цьому світі, а це означає, що його сила ще не знищена цілковито, за винятком одного: його влади над смертю. У посланні до Євреїв 2:14-15 сказано, що Ісус прийшов людиною, аби померти та «смертю знищити того, хто має владу смерти, цебто диявола», – владу, яку він мав «споконвіку» (Івана 8:44). Спасіння, надане Ісусом, звільнило нас від уз диявола. Смерть втратила своє жало (1 Коринтянам 15:55).

Висновок
У Біблії написано, що «ввесь світ лежить у злі» (1 Івана 5:19). Нам також сказано: «Будьте тверезі, пильнуйте! Ваш супротивник – диявол – ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого» (1 Петра 5:8). Однак християни мають велику надію, бо Ісус Христос і наша віра в Нього подолали зло сатани (Івана 16:33; 1 Івана 5:4) – «більший-бо Той, Хто в вас, аніж той, хто в світі» (1 Івана 4:4).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Яку силу має сатана?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries