settings icon
share icon
Запитання

Чи має сатана доступ на небеса до цих пір?

Відповідь


Спочатку сатана був одним зі святих Божих ангелів, але повстав проти Нього та був вигнаний з небес (Луки 10:18). Це був лише перший етап його засудження. Царство сатани було переможене на хресті (Івана 12:31-32). Пізніше він буде скутий у безодні протягом тисячі років (Об'явлення 20:1-3), а потім навічно укинутий у вогняне озеро (Об'явлення 20:10).

До свого остаточного засудження сатана залишається «князем» цього світу (Івана 14:30), але виглядає, що він ще й досі має обмежений доступ до небесного царства. В Йова 1:6 описане його перебування перед Богом. Аналогічну ситуацію ми також бачимо у 2 Хронік 18:18-21, де згадується «дух неправди».

Оскільки Бог є святим та абсолютно безгрішним (Ісаї 6:3), і навіть не дивиться на зло (Авакума 1:13), тоді як сатана може перебувати на небесах? Відповіддю є Боже суверенне стримування гріха. В Йова 1 сатана постав перед Ним, аби відзвітувати про свої дії. Господь ініціював збори, керував процесом і цілковито все контролював (вірш 7). Через це сила сатани була обмежена (вірш 12), а Бог був прославлений.

Слід узяти до уваги ще деякі факти: 1) сатана не має вільного доступу до Бога – Він його викликає; 2) відвідини є тимчасовими – час його перебування біля престолу обмежений; 3) чистота небес у жодному разі не може бути заплямована нетривалою, обмеженою Богом присутністю грішної істоти, що «ізольована» Його силою; 4) доступ сатані надається лише до остаточного суду. Після суду Господь створить нове небо та нову землю (Об'явлення 21:1), витре всі сльози з наших очей (в. 4), спорудить новий «святий Єрусалим» (в. 10) і забезпечить цілковиту відсутність гріха (в. 27).

Кажучи: «Бог не може допустити гріха на небесах», ми просто маємо на увазі, що Він не може дозволити людям, які залишаються у своєму гріху, перебувати в Його присутності. Проте Господь може наказати грішній істоті постати (тимчасово) перед Ним, щоб доручити завдання (Ісаї 6), отримати від неї звіт (Йова 1-2) або засудити її (Об'явлення 20:11-15), не ставлячи під загрозу Свою святість.

Божа святість зрештою поглине всі гріхи. До того ж дня Він регулює та контролює гріх, а це означає, що сатана деколи ненадовго може бути покликаний до Творця, щоб дати звіт про свої дії.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи має сатана доступ на небеса до цих пір?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries