settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що життя є священним?

Відповідь


Фраза «священне життя» відображає переконання в тому, що, оскільки люди створені за образом і подобою Бога (Буття 1:26–27), то людське життя має невід'ємний атрибут святості, який слід завжди захищати та поважати. І хоча Господь дав людству владу вбивати й уживати в їжу інші форми життя (Буття 9:3), умисне вбивство інших людей категорично заборонене, а покарання за це – смерть (Буття 9:6).

Людство було створене за образом Бога, проте гріх зіпсував цей образ. У грішній людині немає нічого святого. Святість людського життя пов'язана не з тим, що ми є чудовими та добрими істотами. Єдина причина, з якої людське життя має відношення до святості, – це те, що Господь створив нас на Свій образ і подобу та відокремив від усіх інших форм життя. І хоча цей образ заплямований гріхом, він ще й досі присутній у людях. Ми подібні до Бога, і ця подібність означає, що до людського життя завжди слід ставитися з повагою.

Це також означає, що людство є більш священним за інше творіння. Людське життя не є святим у тому ж розумінні, в якому святим є Бог. Лише Він Один є воістину святим. Людське життя ж святе тільки в розумінні «відокремлення» від усіх інших форм життя, створених Господом.

Багато хто говорить про священність життя в контексті таких проблем, як аборти та евтаназія. І хоча це, безперечно, є доречним у даних питаннях, святість життя відноситься до набагато ширшого спектру питань. Вона має мотивувати нас на боротьбу з усіма формами зла та несправедливості, спрямованими проти людського життя. Але крім святості життя, існує набагато переконливіший аргумент: найбільші заповіді. У Матвія 22:37–39 Ісус сказав: «"Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою". Це найбільша й найперша заповідь. А друга однакова з нею: "Люби свого ближнього, як самого себе"».

У цих заповідях ми бачимо, що наші дії мають бути мотивовані любов'ю до Бога та інших людей. Якщо ми любимо Господа, то цінуватимемо власне життя як частину Його плану, втілюючи Його волю до настання моменту, коли вона буде виконана в нашій смерті. І ми будемо любити та піклуватися про Його людей (Галатам 6:10; Колосянам 3:12–15). Ми звертатимемо увагу на потреби літніх і хворих людей. Ми захищатимемо інших – від абортів, евтаназії, рабства та інших видів жорстокого ставлення. І хоча святість життя має значення, істинною мотивацією повинна бути любов.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що життя є священним?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries