Чи впливає спасіння на щось ще, крім загробного життя?


Запитання: Чи впливає спасіння на щось ще, крім загробного життя?

Відповідь:
Ми часто зосереджуємося на тому, як спасіння впливає на загробне життя, проте ігноруємо його вплив на наше життя просто зараз. Навернення до Христа у вірі веде до кардинальних змін у житті: коли ми спасаємось, то звільняємося від гріха, отримуючи нове життя та нову перспективу. Як сказав Джон Ньютон у гімні «О благодать!»: «Був мертвий – чудом став живий, прозрів і бачу світ». Після спасіння все змінюється.

Автори послань також постійно наголошують на повсякденному житті. Згідно з посланням до Ефесян 2:10 ми спасенні не лише для того, аби перебувати вічно на небесах, а й «на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували». Ці добрі діла мають виконуватися тут, у цьому світі. Якщо наше вічне спасіння не відображається в повсякденному житті, – це проблема.

Яків написав своє послання для підтримки «практичної» віри. Наше спасіння має вести до контролю над язиком (Якова 1:26) та інших змін у житті. Віра, що претендує на існування без підтвердження добрими ділами, – «мертва» (Якова 2:20). Павло закликає у 1 Солунянам 2:12: «…щоб ви гідно поводилися перед Богом, що покликав вас у Своє Царство та в славу». Життя у покорі й послуху Господу є природним результатом спасіння. Ісус навчав, що ми – Його раби, поставлені тут для продовження Божої справи, поки чекаємо на Його повернення (Луки 19:12-27).

В Об'явленні 2-3 Господь шле послання семи церквам, і в кожному з них згадуються певні сфери повсякденного життя, які або схвалюються, або ж засуджуються. Церкву в Ефесі Він похвалив за працю та терпіння, а церква у Смірні отримала високу оцінку за вірність у випробуваннях і бідності. Водночас Він докорив церкві у Пергамі за те, що вона прийняла неправдиву доктрину, а церкві в Тіятирах – за те, що вона дозволила псевдопророчиці ввести себе в розпусту. Безперечно, Ісус вважав, що спасіння має впливати на повсякденне життя, а не лише на загробне.

Спасіння – це початок нового життя (2 Коринтянам 5:17). Бог здатний відновити те, що було зруйноване гріхом. У книзі Йоїла 2:25 Він обіцяє Ізраїлю, незважаючи на попереднє покарання за гріхи: «І надолужу Я вам за ті роки, що пожерла була сарана…», якщо вони покаються й навернуться до Нього. Схоже відновлення обіцяне ізраїльтянам і в Захарії 10:6. Це не означає, що спасіння робить усе в цьому житті радісним і безтурботним. Бувають часи, коли Господь вирішує допустити труднощі як нагадування про високу ціну за гріх або необхідність більше покладатися на Нього. Проте ми стикаємося з цими випробуваннями, маючи новий погляд та силу згори. Насправді, труднощі, які ми зазнаємо, є небесним даром, що допомагає нам зростати у вірі й оснащує нас, аби ми могли бути благословенням для оточуючих (2 Коринтянам 1:4-6; 12:8-10).

Під час служіння Ісуса всі, хто повірив у Нього, змінилися назавжди. Біснуватий пішов від Нього додому проповідником (Марка 5:20). Прокажені очистились і, радіючи, повернулися до суспільства (Луки 17:15-16). Рибалки стали апостолами (Матвія 4:19), митники – філантропами, а грішники – святими (Луки 19:8-10). Ми спасенні вірою (Ефесянам 2:8), і зміни, які несе спасіння, починаються просто зараз.

English
Повернутися на стартову українську сторінку

Чи впливає спасіння на щось ще, крім загробного життя?