settings icon
share icon
Запитання

Як мені відновити свій шлюб?

Відповідь


Оскільки необхідність відновлення стосунків у шлюбі може виникнути з різних причин, ми розглянемо головні принципи, викладені Біблією щодо стосунків у цілому та шлюбу зокрема.

Слід почати з особистих стосунків людини з Господом Ісусом Христом. Для відроджених віруючих успіх будь-яких відносин з іншими людьми безпосередньо залежить від якості їхніх особистих стосунків із Христом. Коли ми не маємо спілкування з Богом через гріх або мислення, яке суперечить Його принципам, то виявляємо, що ми, перш за все, перебуваємо у конфлікті із собою, і це негативно впливає на наші стосунки з іншими людьми. Тому нам слід почати з відновлення власного спілкування з Господом через прийняття Його принципів та отримання прощення (1 Івана 1:9).

Усе це передбачає, що людина має особисті стосунки з Господом Ісусом Христом через нове народження – народження згори до оновленого життя через отримання спасіння та дару вічного життя у Христі. Якщо цей крок не був зроблений, то в першу чергу слід розглядати не біблійні принципи щодо стосунків, а своє власне вічне спасіння та викуплення.

Для народженого згори віруючого прощення є положенням і привілеєм, які ми маємо у Христі, і через це прощення нам вказано прощати інших. «А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа вам простив!» (Ефесянам 4:32). Якщо ми є віруючими, то ми прощені «через Христа», і «через Христа» ми прощаємо інших. Жодні стосунки не можуть бути відновлені без прощення. Прощення є вибором, який ми робимо, виходячи з усвідомлення того, що самі були прощені.

Щодо стосунків у шлюбі Біблія надає нам чітку «модель», яка протилежна світським переконанням. Як тільки прощення буде надане та отримане, застосування Божої моделі почне об’єднувати дві окремі людини в союз, який прославлятиме Бога. Це вимагає певного вибору з обох боків. Як кажуть, не можна використовувати те, чого не знаєш. Тому, аби зрозуміти Божу модель шлюбу, ми маємо дослухатися до Божого Слова.

Бог заснував перший шлюб в Едемському саду між Адамом і Євою. Коли з’явився гріх, той ідеальний союз був зруйнований. Згодом Бог сказав Єві, що Адам буде «панувати» над нею (Буття 3:16; порівн. з 1 Коринтянам 11:3; Ефесянам 5:22; Титу 2:5; 1 Петра 3:5-6). Дане «правило» було відкинуте сучасним ліберальним жіночим рухом, що принесло велике нещастя тим, хто вірить у цей обман. Існує також думка, що всі люди рівні. У певному розумінні це дійсно так. Ми всі маємо однаковий доступ до спасіння в Ісусі Христі (Галатам 3:28). Проте заявляти, що всі у світі є рівними в можливостях, здібностях або навіть у владі, – наївно. Бог мав певну мету, підкоряючи дружин їхнім чоловікам. Через гріх цим правилом як зловживали, так і нехтували, що призвело до хаосу в домах і сім’ях. Однак Бог говорить, що «чоловіки повинні любити дружин своїх так, як власні тіла» (Ефесянам 5:28). Насправді, більша частина відповідальності лягає на чоловіка. Дружині слід підкорятися своєму чоловікові, як Господу, а чоловіки мають любити своїх дружин, «як і Христос полюбив Церкву, і віддав за неї Себе» (Ефесянам 5:25-29).

Перше послання Коринтянам, розділ 7, встановлює деякі принципи та практичні, особисті, духовні поради щодо шлюбу. Знову-таки, це передбачає, що люди є народженими згори віруючими. Цей уривок говорить про перелюб, розпусту, а також про те, чи варто людині залишатися самотньою та чистою, або ж, щоб уникнути пасток пристрасті, – одружуватися.

Божа модель шлюбу дієва, але вона вимагає посвячення з обох боків. Зазвичай, якщо стосунки у шлюбі порушені, є речі, які слід пробачати та забувати, щоб рухатися вперед, а це вимагає вибору та посвячення. Небажання прощати зробить відновлення неможливим. Першочерговим питанням є відповідальність кожної людини перед Господом. Прощення та спілкування – це чудовий початок шляху до відновлення стосунків.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як мені відновити свій шлюб?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries