settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія каже про повторний шлюб після смерті подружжя?

Відповідь


Чи має людина право на повторний шлюб після того, як овдовіла? Біблія не лише не забороняє повторний шлюб після смерті подружжя, а й у деяких випадках навіть схвалює його (1 Коринтянам 7:8-9; 1 Тимофію 5:14). Єврейська культура біблійних часів також підтримувала це з різних причин. Здебільшого Боже Слово торкається проблеми вдів, а не вдівців. Однак у контексті будь-якого з цих уривків ніщо не вказує на те, що даний стандарт має гендерні обмеження.

Основна увага була зосереджена на вдовах із трьох можливих причин. По-перше, чоловіки зазвичай працювали поза домом, іноді виконуючи небезпечну роботу. У біблійні часи, як і зараз, середня тривалість життя чоловіків була меншою, ніж їхніх дружин. Отже, вдів було значно більше, ніж вдівців.

Друга причина полягала в тому, що в біблійні часи жінки рідко мали достатньо коштів для утримання себе та своїх дітей. Повторний шлюб був основним способом, за допомогою якого вдова могла знайти захист і забезпечити потреби власні та своїх дітей. Після того, як Христос заснував церкву, вона стала дбати про вдів за певних обставин (1 Тимофію 5:3-10).

Третя проблема полягала в тому, що збереження роду й імені чоловіка було важливим питанням у єврейській культурі. Якщо чоловік помирав, не маючи дітей, які би носили його ім’я, його братові пропонували одружитися з вдовою та забезпечити її потомством. В інших чоловіків з родини також був вибір, але існував порядок, згідно з яким кожен чоловік мав можливість виконати або передати цей обов’язок (приклад цьому див. у книзі Рут). Навіть серед священиків (які мали дотримуватися більш високих стандартів) повторний шлюб після смерті дружини був дозволений. Існувала одна умова – вони мали одружуватися тільки на вдові іншого священика (Єзекіїля 44:22). Отже, на основі всіх біблійних вказівок щодо цього питання повторний шлюб після смерті подружжя є дозволений Богом.

У Римлянам 7:2-3 сказано: «Одружена жінка, доки живе її чоловік, пов’язана з ним законом; коли ж помре чоловік, вона звільняється від закону чоловіка. Тому, доки її чоловік живий, її вважатимуть перелюбницею, якщо стане дружиною іншого чоловіка. Коли ж помре чоловік, вона звільняється від Закону і не буде перелюбницею, якщо вийде заміж за іншого» (Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Навіть з огляду на те, що майже половина сучасних шлюбів закінчується розлученням, більшість весільних обітниць і досі містять фразу «доки смерть не розлучить нас». Ця фраза не обов’язково походить із Біблії, але принцип є біблійним.

Коли чоловік і жінка одружуються, Бог поєднує їх в одне тіло (Буття 2:24; Матвія 19:5-6). Єдине, що може зруйнувати шлюб із позиції Господа – це смерть. Якщо чоловік/дружина помирає, вдова/вдівець може вільно одружуватися повторно. Апостол Павло дозволяв вдовам повторно одружуватися в 1 Коринтянам 7:8-9 і закликав молодих вдів до цього у 1 Тимофію 5:14. Отже, повторний шлюб після смерті подружжя є абсолютно дозволеним Богом.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія каже про повторний шлюб після смерті подружжя?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries