Що Біблія каже про повторний шлюб після смерті подружжя?


Запитання: Що Біблія каже про повторний шлюб після смерті подружжя?

Відповідь:
Чи має людина право на повторний шлюб після того, як овдовіла? Біблія не лише не забороняє повторний шлюб після смерті подружжя, а й у деяких випадках навіть схвалює його (1 Коринтянам 7:8-9; 1 Тимофію 5:14). Єврейська культура біблійних часів також підтримувала це з різних причин. Здебільшого Боже Слово торкається проблеми вдів, а не вдівців. Однак у контексті будь-якого з цих уривків ніщо не вказує на те, що даний стандарт має гендерні обмеження.

Основна увага була зосереджена на вдовах із трьох можливих причин. По-перше, чоловіки зазвичай працювали поза домом, іноді виконуючи небезпечну роботу. У біблійні часи, як і зараз, середня тривалість життя чоловіків була меншою, ніж їхніх дружин. Отже, вдів було значно більше, ніж вдівців.

Друга причина полягала в тому, що в біблійні часи жінки рідко мали достатньо коштів для утримання себе та своїх дітей. Повторний шлюб був основним способом, за допомогою якого вдова могла знайти захист і забезпечити потреби власні та своїх дітей. Після того, як Христос заснував церкву, вона стала дбати про вдів за певних обставин (1 Тимофію 5:3-10).

Третя проблема полягала в тому, що збереження роду й імені чоловіка було важливим питанням у єврейській культурі. Якщо чоловік помирав, не маючи дітей, які би носили його ім’я, його братові пропонували одружитися з вдовою та забезпечити її потомством. В інших чоловіків з родини також був вибір, але існував порядок, згідно з яким кожен чоловік мав можливість виконати або передати цей обов’язок (приклад цьому див. у книзі Рут). Навіть серед священиків (які мали дотримуватися більш високих стандартів) повторний шлюб після смерті дружини був дозволений. Існувала одна умова – вони мали одружуватися тільки на вдові іншого священика (Єзекіїля 44:22). Отже, на основі всіх біблійних вказівок щодо цього питання повторний шлюб після смерті подружжя є дозволений Богом.

У Римлянам 7:2-3 сказано: «Одружена жінка, доки живе її чоловік, пов’язана з ним законом; коли ж помре чоловік, вона звільняється від закону чоловіка. Тому, доки її чоловік живий, її вважатимуть перелюбницею, якщо стане дружиною іншого чоловіка. Коли ж помре чоловік, вона звільняється від Закону і не буде перелюбницею, якщо вийде заміж за іншого» (Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Навіть з огляду на те, що майже половина сучасних шлюбів закінчується розлученням, більшість весільних обітниць і досі містять фразу «доки смерть не розлучить нас». Ця фраза не обов’язково походить із Біблії, але принцип є біблійним.

Коли чоловік і жінка одружуються, Бог поєднує їх в одне тіло (Буття 2:24; Матвія 19:5-6). Єдине, що може зруйнувати шлюб із позиції Господа – це смерть. Якщо чоловік/дружина помирає, вдова/вдівець може вільно одружуватися повторно. Апостол Павло дозволяв вдовам повторно одружуватися в 1 Коринтянам 7:8-9 і закликав молодих вдів до цього у 1 Тимофію 5:14. Отже, повторний шлюб після смерті подружжя є абсолютно дозволеним Богом.

English
Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія каже про повторний шлюб після смерті подружжя?

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога