settings icon
share icon
Запитання

Що таке релігійний плюралізм?

Відповідь


Релігійний плюралізм зазвичай означає, що віра у два або декілька релігійних світоглядів є однаково дійсною чи прийнятною. Релігійний плюралізм допускає не тільки терпимість, а й можливість використовувати багато шляхів до Бога, або богів, і зазвичай протиставляється «ексклюзивізму» – ідеї про те, що існує лише одна істинна релігія або спосіб пізнати Бога.

Хоча релігійний плюралізм існує щонайменше зі сімнадцятого століття, ця концепція стала популярнішою з другої половини двадцятого століття у Західній Європі та Північній Америці. Зокрема ідеї релігійного екуменізму (взаємодія релігій як єдиного цілого) та нещодавно популяризованого міжконфесійного руху призвели до ширшого визнання релігійного плюралізму в масовій культурі.

Плюралізм – це більше, ніж поділяти певні цінності або погоджуватися у деяких соціальних питаннях. Буддисти та християни погоджуються в тому, що допомога бідним важлива, проте така обмежена згода не є плюралізмом. Плюралізм пов’язаний із вірою в конкуруючі претензії на істину і прийняттям несумісних переконань щодо Бога та спасіння.

Окрім того, дві або більше релігій можуть поділяти деякі доктринальні вірування, але залишатися принципово різними системами вірувань. Наприклад, мусульмани та християни переконані, що існує лише один Бог, однак обидві релігії визначають Його по-різному і дотримуються багатьох інших несумісних вірувань.

Що сказано в Біблії про релігійний плюралізм? По-перше, Святе Письмо визнає тільки одного Бога (Второзаконня 6:5). Отже, релігійний плюралізм несумісний із біблійним ученням, схвалюючи різні думки щодо Бога чи навіть декількох богів.

По-друге, Біблія навчає ексклюзивізму в тому, що існує лише один спосіб пізнати Бога – через Христа. Текст в Івана 14:6 відзначає, що Ісус є дорогою, правдою та життям і що ніхто не приходить до Отця, якщо не через Нього. Апостоли навчають тої ж звістки у Дії 4:12: «І в нікому іншому немає спасіння, бо під небом немає іншого імені, даного людям, яким належить нам спастися!» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

По-третє, Біблія часто засуджує інші релігії як послідовників богів, що насправді такими не є. Наприклад, у книзі Ісуса Навина 23:16 написано: «…якщо ви порушите Заповіт з Господом, вашим Богом, який Він уклав з вами, й почнете служити іншим богам, поклоняючись їм. В такому разі запалає на вас Господній гнів».

Релігійна свобода гарантує, що декілька релігій можуть мирно реалізувати свою діяльність, і християни цінують таку свободу, оскільки вона допускає відкрите поклоніння Богу. На відміну від цього, релігійний плюралізм навчає, що декілька релігій є істинними або однаково дійсними, що Біблія явно спростовує. Ми підтримуємо свободу віросповідання, але водночас несемо біблійне вчення, що «…один є Бог і один Посередник між Богом та людьми – Людина Ісус Христос» (1 Тимофію 2:5).

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке релігійний плюралізм?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries