settings icon
share icon
Запитання

Чому Бог збирається звільнити сатану після тисячолітнього царства?

Відповідь


У книзі Об'явлення 20:7-10 написано: «Коли ж скінчиться тисяча років, сатана буде випущений із в'язниці своєї. І вийде він зводити народи, що вони на чотирьох краях землі, Ґоґа й Маґоґа, щоб зібрати їх до бою, а число їхнє – як морський пісок. І вийшли вони на ширину землі, і оточили табір святих та улюблене місто. І зійшов огонь з неба, – і пожер їх. А диявол, що зводив їх, був укинений в озеро огняне та сірчане, де звірина й пророк неправдивий. І мучені будуть вони день і ніч на вічні віки». У цьому уривку Біблія пророкує останнє повстання, організоване дияволом, і рішучу перемогу Господа над ним.

На початку тисячолітнього царства живими залишаться лише віруючі (Об'явлення 19:17-21) – ті, хто переживе період скорботи, та ті, хто повернеться з Господом під час Його другого приходу. Це буде час миру, що не має аналогів в історії (Ісаї 2:4; Йоїла 3:10; Михея 4:3). Ісус урочисто сяде на престол Давида і зацарює над усім Своїм творінням. Він задовольнятиме потреби кожної людини, при цьому не терплячи гріха, настільки поширеного в сучасному суспільстві (Псалом 2:7-12; Об'явлення 2:26-29, 19:11-16). Ми можемо лише уявити собі цей час «небес на землі».

Можливо, що віруючі, які переживуть період скорботи, будуть смертними і їхні покоління продовжать заселяти землю під час тисячолітнього царства. Можна собі уявити, яким стрімким буде зростання населення протягом тисячоліття без руйнівного впливу гріха. Всі, хто житиме в цей час, користуватимуться благословеннями правління Христа на землі. Але вони все одно успадкують гріховний характер і повинні будуть свідомо покаятися та повірити в Євангеліє, обираючи та визнаючи Ісуса своїм Спасителем і Господом.

Наприкінці тисячоліття сатана буде випущений з безодні. Він знову почне обманювати людей, і багато з них підуть за ним в останньому повстанні. Вочевидь, чим далі період скорботи відходитиме в історію, тим більше людство сприйматиме своє благоденство за належне; деякі навіть можуть почати сумніватися в Божій доброті. Проте, незважаючи на те, що кількість тих, хто приєднається до повстання сатани, порівняна з морським піском (Об'явлення 20:7), вони все одно залишаться в меншості, порівняно з тими, хто не підтримає цього повстання.

Навіщо Богові звільняти сатану, якщо Він знає про лихо, яке той викличе (знову) у світі? Святе Письмо не містить конкретної відповіді. Проте одна з причин може полягати в тому, аби піддати людство остаточному випробуванню. Протягом 1000 років спокусник буде скутий, і більшість смертних на землі ніколи не стикатиметься із зовнішньою духовною спокусою. Господь створив людство зі свободою вибору і Він допустить, щоб ця свобода була випробувана. Майбутнім мешканцям тисячоліття, що народяться протягом цього періоду, все одно потрібно буде зробити свідомий вибір – слідувати за Христом або ж за сатаною. Боже звільнення диявола надасть їм можливість зробити такий вибір.

Ще одна ймовірна причина – це демонстрація глибини гріховності людської природи (див. Єремії 17:9). Навіть після 1000 років Божого раю на землі люди збережуть схильність до непокори. І ще одна причина звільнення сатани може полягати в тому, аби продемонструвати ще раз, як легко нас можна обманути. Так само, як Адам і Єва відмовилися від життя в Едемі із-за декількох слів обманщика, так само зробить і багато хто з їхніх нащадків. Ми – тіло й кров, і схильні вірити обману.

Випускаючи сатану з безодні, Бог може також забажати відкрити щось про Свою власну природу. Протягом 1000 років Його милість і доброта виливатимуться постійно, проте наприкінці того часу Він виявить нетерпіння до повстання. Тоді виллється Його гнів, і Він більше не дасть іншого шансу заколотникам.

Звільнення Богом сатани після тисячоліття також продемонструє, що той був і завжди залишиться ворогом людства. Оскільки Господь полюбив нас, диявол почуває до нас особливу ненависть. Від моменту свого падіння (Ісаї 14; Єзекіїля 28) він був противником віруючих, і його влучно назвали «батьком неправді» (Івана 8:44). Усе, що він може дати або пообіцяти людині, – це смерть і знищення (Івана 10:10). Диявол описаний у 20-му розділі Об'явлення як переможений противник, і його остаточна загибель разом з його послідовниками неминуча. Сатана – це створена істота, яка безсила перед Богом.

Чому Господь звільнить сатану після тисячолітнього царства? Ми можемо так само з легкістю спитати, чому Він взагалі дає йому свободу, навіть зараз. Зрештою відповідь слід шукати в Божому суверенному плані, який розкриває повноту Його слави. Влада Господа поширюється навіть на сатану, і Він може використовувати що завгодно – навіть хитрощі диявола – для здійснення Свого священного плану (див. 1 Тимофію 1:20 і 1 Коринтянам 5:5).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Бог збирається звільнити сатану після тисячолітнього царства?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries