settings icon
share icon
Запитання

Що таке растафаріанство?

Відповідь


При слові «растафаріанство» на думку часто спадають стереотипні образи дредів (довгих кіс або природних пасом волосся), ґанджі (марихуани), вулиць Ямайки та ритмів реґі Боба Марлі. У растафаріанстві немає загальновизнаних лідерів та універсальних фундаментальних принципів. Це – афрокарибський соціальний рух, і між релігією та суспільною свідомістю, що її супроводжує, існує розрив, тому люди можуть цінувати те, що растамани (послідовники растафаріанства) намагаються досягти в соціальній сфері, не підтримуючи при цьому релігію.

Свою назву рух отримав від титулу «Рас Тафарі». В ефіопській (амхарській) мові «рас» означає «вождь», «принц» або «польовий командир», а «тафарі» – «той, що викликає страх». У межах системи растафаріанства цей термін безпосередньо стосується Рас Тафарі Макона (1892-1975), який став у 1930 році ефіопським імператором Хайле Селассіє I (його християнське ім'я після хрещення). Під час коронації Селассіє був проголошений «Левом Юди, Обранцем Божим, Царем над царями». Це сколихнуло всю афрокарибську культуру. На вулицях Кінгстона (столиці Ямайки) такі проповідники, як Джозеф Хібберт, почали заявляти, що Хайле Селассіє – довгоочікуваний месія, Христос, що нарешті повернувся. Так зародився один напрям растафаріанства, який звеличує Селасіє як живого Бога та чорношкірого месію, що мав повалити існуючий лад і привести до царювання їхню расу.

Інший напрям растафаріанства виник одночасно з першим. Ця група походить від Леонарда Персиваля Хауелла та має певні елементи індуїзму та розенкрейцерства. У 1930-х роках Хауелл видав 14-сторінкову брошуру «Обіцяний ключ», яка заклала основу цьому напрямку растафаріанства. Багато його лідерів також були масонами. Результатом став певний растафаріанський пантеїзм, який шукає «лев'ячий дух у кожному з нас: дух Христа».

Теологію растафаріанства з пантеїстичним ухилом можна коротко підсумувати наступним чином: переконання, що «Бог – це людина, а людина – це Бог»; спасіння залежить від нас; людські істоти покликані дорожити життям і захищати його; вимовлене слово як вияв божественної присутності та сили може і будувати, і призводити до руйнування; гріх є як особистим, так і загальним; брати-растафарі обрані, щоб виявити Божу силу та сприяти настанню миру на землі.

Обидва напрями релігії растафаріанства відверто суперечать Божому Слову, відкритому в Біблії. По-перше, Хайле Селассіє не був Месією. Ті, хто поклоняється йому як такому, поклоняються неправдивому богові. Існує лише один Цар над царями, один Лев з Юди – Ісус Христос (Об'явлення 5:5; 19:16), Який повернеться в майбутньому, щоб заснувати Своє земне Царство. Перед Його пришестям на землі буде велика скорбота, після чого весь світ побачить, що Ісус «йтиме на хмарах небесних із великою потугою й славою» (Матвія 24:29-31). Хайле Селассіє був людиною і, як й усі люди, народився, жив та помер. А Ісус Христос, істинний Месія – живий і сидить праворуч Отця (Євреям 10:12).

Пантеїстичний напрям растафаріанства заснований на тому ж обмані, який сатана навіював людям ще в Едемському саду: «І станете ви, немов Боги» (Буття 3:5). Існує тільки один Бог, а не багато; і хоча у віруючих дійсно перебуває Святий Дух і ми належимо Богові, ми не є богами. «Я Бог, і немає більш Бога, й нікого, як Я» (Ісаї 46:9). Більше того, спасіння не походить від нас – це ще одна небіблійна ідея про спасіння за допомогою власних зусиль. Жодні добрі вчинки не зроблять нас достойними перед святим і досконалим Богом, тому Він послав Свого святого й досконалого Сина померти на хресті та прийняти покарання за наші гріхи (2 Коринтянам 5:21). І нарешті, растамани не є обраним Божим народом. Святе Письмо чітко навчає, що ними є євреї і що Він ще не завершив Свій план щодо їхнього викуплення (Вихід 6:7; Левит 26:12; Римлянам 11:25-27).

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке растафаріанство?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries