settings icon
share icon
Запитання

У чому полягає мета шлюбу?

Відповідь


Чи обов’язково християнам одружуватися? Яка мета шлюбу? Біблія може багато сказати на цю тему. Від часу першого шлюбу між першою парою передбачається, що він є Божою волею для більшості людей. Шлюб був запроваджений у період невинності і тому є священним. Перша причина його існування, вказана в Біблії, є простою – Адам був самотній та потребував помічницю (Буття 2:18). Головна мета шлюбу – це партнерство, спільність, взаємодопомога і розрада.

Однією з цілей шлюбу є створення міцної сім’ї, в якій діти зможуть рости і розвиватися. Найкращий шлюб укладається між двома віруючими (2 Коринтянам 6:14), які можуть давати життя благочестивому потомству (Малахії 2:13-15). Через пророка Малахію Бог каже ізраїльтянам, що не прийме їхніх приношень, бо вони виявили невірність до дружин своєї юності. Це демонструє, наскільки Він турбується про недоторканність шлюбу. Більше того, Він каже їм, що бажає «потомства від Бога». Цей уривок має декілька можливих тлумачень: а) що благочестиве потомство є метою шлюбу; б) що хороший шлюб між двома благочестивими людьми передбачає, що і діти, народжені в ньому, прагнутимуть благочестя; в) Бог бажав, щоб ізраїльтяни зберігали вірність своїм дружинам, а не залишали їх заради жінок-іноземок, які народжуватимуть безбожне потомство через ідолопоклонство їхніх народів; г) Господь бажав, аби Його потомство (люди) виявляли благочестя своєю вірністю. В усіх цих тлумаченнях ми спостерігаємо загальну тему: діти вірних людей також проявлятимуть вірність.

Шлюб не лише навчає дітей вірності та забезпечує стабільне середовище для їхнього виховання і зростання, а також має позитивний вплив на обох партнерів у шлюбі, коли вони підкоряються Божому законові (Ефесянам 5). Кожний шлюб стикається з труднощами. Коли дві грішні людини намагаються збудувати спільне життя, їм слід підкоритися Божому велінню любити одне одного так, як Він полюбив нас – самовіддано (1 Івана 3:16). Наші спроби дотримуватися Його заповідей своїми власними силами зазвичай закінчуються невдачею, і ця невдача змушує віруючих краще усвідомлювати залежність від Господа та бути більш відкритими для діяльності в них Святого Духа, що веде до благочестя. І благочестя допомагає нам слідувати Його заповідям. Отже, шлюб надзвичайно корисний для тих, хто намагається вести благочестиве життя – він допомагає очистити серця від егоїзму й іншої моральної нечистоти.

Шлюб також захищає людей від сексуальної аморальності (1 Коринтянам 7:2). Світ, в якому ми живемо, сповнений звабливих образів, натяків і спокус. Навіть якщо людина не прагне сексуального гріха, той переслідує її, і втекти від нього дуже важко. Шлюб забезпечує здорове місце для виявлення сексуальності, не піддаючи себе серйозній емоційній (і часто фізичній) шкоді, яку завдають випадкові, несталі статеві стосунки. Очевидно, що Бог створив шлюб для нашого блага (Притчі 18:22) – аби зробити нас щасливими, сприяти здоров’ю суспільства й освячувати наше життя.

Зрештою, шлюб – це чудова ілюстрація взаємин між Христом та Його Церквою. Спільнота віруючих, які складають Церкву, названа нареченою Христа. Будучи Нареченим, Ісус віддав життя за Свою наречену, «щоб її освятити, очистивши купіллю води в слові» (Ефесянам 5:25-26; Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства), і Його безкорисливий вчинок є взірцем для всіх чоловіків. Під час другого приходу Церква поєднається з Нареченим, відбудеться офіційна «весільна церемонія», і разом із нею буде реалізований вічний союз Христа і Його нареченої (Об’явлення 19:7-9; 21:1-2).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

У чому полягає мета шлюбу?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries