settings icon
share icon
Запитання

Яким є належний спосіб молитви?

Відповідь


Як найкраще молитися – стоячи, сидячи, на колінах чи схилившись до землі? Чи мають наші руки бути розкритими, складеними або піднесеними вгору до Бога? Чи слід нам закривати очі? Де краще молитися – в приміщенні церкви чи на природі? Чи повинні ми молитися вранці, коли встаємо, або ж увечері, перед сном? Чи є певні слова, які нам слід вимовляти у своїх молитвах? Як нам слід починати молитву? Як краще завершувати молитву? Питання щодо цих і багатьох інших моментів у молитві є надзвичайно поширеними. Яким є належний спосіб молитися? Чи має значення що-небудь із вищезгаданих речей?

Молитва занадто часто розглядається як набір «магічних формул». Дехто думає, що якщо ми не промовимо певних слів, або не приймемо відповідне положення, то Бог не почує та не відповість на нашу молитву. Це абсолютно не відповідає Біблії. Бог не відповідає на наші молитви, ґрунтуючись на тому, коли ми молимося, де знаходимося, в якому положенні перебуває наше тіло та за яким порядком вимовлені наші молитви. Нам сказано в 1 Івана 5:14–15 бути впевненими, що Бог почує нас, коли ми звертаємося до Нього в молитві, та дасть нам те, що ми просимо, якщо це відповідає Його волі. Так само в Івана 14:13–14 проголошується: «І що тільки попросите в Моє Ім’я, те й зроблю, щоби прославився Отець у Сині. Коли Мене про щось попросите в Моє Ім’я, – Я те зроблю» (сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Згідно з цим і багатьма іншими біблійними текстами, Бог відповідає на молитовні прохання, керуючись тим, чи відповідають вони Його волі та чи принесуть славу Христу.

Отже, яким є належний спосіб молитви? Филип’янам 4:6–7 говорить нам молитися без журби, молитися в усьому й молитися із вдячним серцем. Бог відповість на всі такі молитви, даруючи Свій мир нашим серцям. Належний спосіб молитися – віддавати наші серця Богові, будучи чесними та відкритими перед Ним, оскільки Він знає нас краще, ніж знаємо себе ми самі. Ми маємо приносити свої прохання Богові, пам’ятаючи – Він знає, що буде найкращим для нас, і не дасть відповіді на прохання, яке не відповідає Його волі щодо нас. Нам слід висловлювати свою любов, вдячність і поклоніння Богові в молитві, без хвилювань про те, які підібрати слова. Бог більше зацікавлений у вмісті наших сердець, ніж у красномовності наших слів.

Біблія найбільше наближається до надання «схеми» молитви в Господній молитві, записаній в Євангелії від Матвія 6:9–13. Важливо розуміти, що Господня молитва – це не набір слів, які ми повинні запам’ятати та переказувати Богу. Це – приклад того, що має міститися в молитві – поклоніння, віра в Бога, прохання, розкаяння та покора. Нам слід молитися про речі, згадані в Господній молитві, використовуючи власні слова та «підлаштовуючи» її до наших особистих стосунків із Богом. Молитися належним чином – це відкривати своє серце Богові. Сидячи, стоячи чи навколішки; з руками простягнутими до неба чи складеними; очима відкритими чи закритими; в церкві, вдома чи на вулиці; вранці або ввечері – все це другорядні питання, що залежать від особистих вподобань, переконань і доречності. Бог бажає, щоб молитва була реальним та особистим зв’язком між Ним і нами. English



Повернутися на стартову українську сторінку

Яким є належний спосіб молитви?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries