settings icon
share icon
Запитання

Як дізнатися, які Божі обітниці стосуються мене?

Відповідь


Біблія містить сотні Божих обітниць. Як ми можемо визначити, які з них стосуються нас і на які з них ми можемо покладатися? Це питання можна сформулювати інакше: як відрізнити загальні обітниці від обітниць особливих? Загальна обітниця дається Святим Духом кожному віруючому у будь-який час. Фіксуючи цю обітницю, біблійні письменники не встановлювали якихось обмежень щодо періоду часу або адресатів.

Прикладом загальної обітниці є вірш у 1 Івана 1:9: «Коли ми свої гріхи визнаємо, то Він вірний та праведний, щоб гріхи нам простити, та очистити нас від неправди всілякої». Ця обітниця заснована на милосердній природі Бога і доступна всім віруючим без винятку. Іншим прикладом загальної обітниці є текст у Филип’янам 4:7: «І мир Божий, що вищий від усякого розуму, хай береже серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі». Ця обітниця стосується всіх віруючих, які, замість того, щоб турбуватися, звертаються зі своїми потребами та проханнями до Господа (Филип’янам 4:6). Інші приклади загальних обітниць включають Псалом 1:3; 26:10; 30:24, Івана 4:13-14 (зверніть увагу на слово «кожен») та Об’явлення 3:20.

Особлива обітниця дається конкретним людям у конкретних випадках. У контексті обітниці зазвичай вказано, хто є «адресатом». Наприклад, обітниця у 1 Царів 9:5 є дуже конкретною: «трона царства твого над Ізраїлем Я поставлю навіки…». З попередніх і наступних віршів очевидно, що Бог звертається лише до царя Соломона.

У Луки 2:35 міститься ще одна особлива обітниця: «і меч душу прошиє самій же тобі…». Це пророцтво/обітниця було адресоване Марії та виконалося в її житті. Хоча особлива обітниця не стосується всіх віруючих у цілому, Святий Дух може використовувати її для керівництва або підбадьорення Своїх дітей. Наприклад, обітниця з Ісаї 54:10 стосувалася Ізраїлю, але Дух використовує ці слова для підкріплення багатьох сучасних християн: «…милість Моя не відійде від тебе, і заповіт Мого миру не захитається…».

Будучи покликаним проповідувати Євангеліє язичникам, апостол Павло покладався на обітницю Ісаї: «Я світлом поставив Тебе для поган, щоб спасінням Ти був аж до краю землі!» (Дії 13:47). Вона спочатку була адресована Месії, але Павло знайшов у ній Господнє напучення для свого власного життя.

Покладаючись на будь-яку обітницю зі Святого Письма, нам слід враховувати наступні принципи:

1. Божі обітниці є часто умовними. Шукайте в контексті слово «якщо».

2. Господь дає обітниці, аби допомогти нам підкоритись Його волі та покластися на Нього. Обітниця не змусить Бога слідувати нашій волі.

3. Не розраховуйте, що вам буде точно відомо, коли, де та як Божі обітниці виконаються у вашому житті.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як дізнатися, які Божі обітниці стосуються мене?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries