Чи відповідає Біблії доктрина про збереження?



Запитання: Чи відповідає Біблії доктрина про збереження?

Відповідь:
Доктрина про збереження Святого Письма означає, що Господь зберіг Своє Слово незмінним стосовно його первинного змісту. Це означає, що ми можемо довіряти Біблії, бо Бог у Своїй найвищій владі наглядав за процесом її передачі протягом століть.

Нам також слід знати, що ми не володіємо оригінальними рукописами. Що ми маємо – це тисячі скопійованих манускриптів. Ці рукописи містять відмінності, але вони мізерно малі й незначні, і жодною мірою не торкаються основних учень або змісту Божого Слова. Відмінності в основному полягають у незначних змінах написання. Звичайно, зміни в написанні не впливають на точність Письма і не означають, що Бог не зберіг Своє Слово. У тих випадках, коли один рукопис істотно відрізняється від іншого, ми можемо визначити, яким було первинне формулювання за допомогою ретельного вивчення й порівняння всіх рукописів.

Стародавні писарі, чиїм обов’язком було робити точні копії Письма, були надзвичайно скрупульозними. Одним із прикладів їхньої точності є практика підрахунку всіх літер у певній книзі й позначення літери, що міститься посередині книги. Потім вони підраховували всі літери у створеній ними копії та знаходили середню, аби переконатися, що вона відповідає оригіналу. Вони використовували такі трудомісткі й копіткі методи, щоб забезпечити максимальну точність.

Крім того, Біблія свідчить про існування Божого плану щодо збереження власного Слова. В Євангелії від Матвія 5:18 Ісус сказав: «Запевняю вас: доки будуть існувати небо й земля, жодна йота, жодна риска із Закону не зникне, – усе збудеться» (тут і далі – переклад Українського Біблійного Товариства). Ісус не міг би таке пообіцяти, якби не був упевнений, що Бог збереже Своє Слово. Ісус також сказав: «Небо і земля проминуть, а Мої слова не проминуть» (Матвія 24:35; Марка 13:31; Луки 21:33). Святе Письмо мало зберегтися й здійснити те, що було заплановано Богом.

Пророк Ісая, керований силою Святого Духа, проголосив, що Слово Боже залишатиметься вічно. «Засохла трава, і цвіт відпав, а слово вашого Бога залишається навіки!» (Ісаї 40:7-8). Це підтверджено в Новому Завіті, коли Петро підтвердив слова Ісаї: «…слово Господнє існує вічно. А це те слово, яке сповіщене вам у Євангелії» (1 Петра 1:24-25). Ні Ісая, ні Петро не могли робити таких тверджень без розуміння того, що Бог зберігає Своє Письмо.

Коли Біблія говорить, що Боже Слово залишиться назавжди, це не може означати, що воно сховане в якихось небесних сховищах. Святе Письмо було дане спеціально для людства, і воно не змогло би виконати своєї місії, якби не було доступним для нас. «А все, що раніше було написане, написане для нашого навчання, щоби через терпіння і втіху з Писання ми мали надію» (Римлянам 15:4). Крім того, людина не може отримати спасіння без євангельської звістки, записаної в Божому Слові (1 Коринтянам 15:3-4). Тому, щоб Євангеліє було проголошене «аж до краю землі» (Дії 13:47), Слово має бути захищеним. Якби Біблія не була збережена надприродним чином, то не існувало б жодного іншого способу для забезпечення цілісності її звістки.


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи відповідає Біблії доктрина про збереження?