settings icon
share icon
Запитання

Як ми можемо бути впевнені, що молимося згідно з Божою волею?

Відповідь


Найвище прагнення людини має полягати в тому, щоб усе робити на славу Божу (1 Коринтянам 10:31), і це включає молитву згідно з Його волею. По-перше, ми маємо просити мудрості. «Якщо комусь із вас бракує мудрості, нехай просить у Бога, Який дає всім щедро і не докоряє, тож буде йому дано» (Якова 1:5, тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Просячи мудрості, ми також повинні вірити, що Бог – благодатний і бажає відповісти на наші молитви: «Та нехай просить з вірою, без жодного сумніву» (Якова 1:6; див. також Марка 11:24). Отже, молитва згідно з Божою волею включає прохання про мудрість (знання Божої волі) з вірою (віра в Божу волю).

Нижче викладені сім біблійних вказівок для віруючих щодо того, як молитися згідно з Божою волею:

1. Молитися про речі, про які Біблія вказує молитися. Нам сказано молитися про наших ворогів (Матвія 5:44); про відправлення місіонерів (Луки 10:2); щоб не потрапити в спокусу (Матвія 26:41); за служителів Божих (Колосянам 4:3; 2 Солунянам 3:1); про державну владу (1 Тимофію 2:1–3); за звільнення від страждань (Якова 5:13) і за зцілення братів у вірі (Якова 5:16). Про це ми можемо молитися з упевненістю, що діємо згідно з Його волею.

2. Наслідувати приклад благочестивих людей, згаданих у Святому Письмі. Апостол Павло молився за спасіння Ізраїля (Римлянам 10:1). Давид молився про милість і прощення, коли згрішив (Псалом 50:1–2). Рання церква молилася про сміливість у проповіді (Дії 4:29). Ті молитви відповідали Божій волі, сьогоднішні молитви про це будуть такими же. Як Павло і Рання церква, ми маємо завжди молитися про спасіння інших людей. Щодо нас самих, то нам слід молитися так, як молився Давид, завжди пам’ятаючи про свій гріх і приносячи його до Бога до того, як він стане на заваді нашим взаєминам із Ним і перешкоджатиме нашим молитвам.

3. Молитися з правильними мотивами. Егоїстичні мотиви не будуть благословенні Богом. «Просите й не одержуєте, бо не на добро просите, а щоб розтратити на ваші пристрасті» (Якова 4:3). Нам слід молитися не заради того, щоб наші пишномовні слова були почуті та ми виглядали «духовними» в очах інших, а, в більшості випадків, наодинці і таємно, щоб наш Небесний Отець нагородив нас явно (Матвія 6:5–6).

4. Молитися у дусі прощення інших (Марка 11:25). Дух образи, гніву, помсти чи ненависті до інших перешкоджає нашим серцям молитися в цілковитій покорі Богові. Так само, як вказано не здійснювати жертвоприношень Богу, поки людина перебуває у конфлікті з собою та іншими людьми (Матвія 5:23–24), так Господь і не бажає наших молитов у жертву, поки ми не примиримося з нашими братами та сестрами у Христі.

5. Молитва з вдячністю (Колосянам 4:2; Филип’янам 4:6–7). Ми завжди зможемо знайти, за що бути вдячними, незалежно від того, наскільки ми обтяжені всілякими труднощами чи потребами. Найбільш нужденна людина, яка живе в цьому світі викупної любові та має обітницю вічного життя на небесах, має привід бути вдячною Богові.

6. Молитися наполегливо (Луки 18:1; 1 Солунянам 5:17). Ми маємо бути наполегливими в молитві, не зупинятися та не розчаровуватися через те, що не отримали негайної відповіді. Частиною молитви згідно з Божою волею є віра в те, що ми повинні прийняти Його рішення, підкоритися Його волі та продовжувати молитися, незалежно від того, чи буде Його відповіддю «так», «ні» чи «зачекай».

7. Покладатися на Духа Божого в молитві. Це – прекрасна істина: «Адже не знаємо, за що і як маємо молитися, але Сам Дух заступається за нас невимовними зітханнями. А Той, Хто досліджує серця, знає, які бажання Духа, бо Він заступається за святих з Божої волі» (Римлянам 8:26–27). Ми можемо користуватися допомогою Духа в молитві. Під час найглибшої депресії чи смутку, коли ми відчуваємо, що просто не можемо молитися, ми маємо підбадьорення, знаючи, що насправді Святий Дух молиться за нас! Якого чудового Бога ми маємо!

Які прекрасні перспективи відкриваються перед нами, коли ми прагнемо ходити в Дусі, а не в плоті! Ми можемо бути впевнені, що Святий Дух виконає Своє служіння з донесення наших молитов до Отця згідно з Його бездоганною волею та вибором часу, та можемо бути спокійні, знаючи, що Він усе робить для нашого блага (Римлянам 8:28). English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як ми можемо бути впевнені, що молимося згідно з Божою волею?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries