Як нам слід молитися за невіруючих?


Запитання: Як нам слід молитися за невіруючих?

Відповідь:
Ми можемо навчитись молитися за невіруючих, наслідуючи приклад Ісуса. 17-й розділ Євангелія від Івана є найдовшою записаною молитвою Христа й демонструє нам, як Він молився. У 3-му вірші сказано: «Вічне життя є те, щоби знали Тебе, єдиного істинного Бога, і Того, Кого Ти послав, – Ісуса Христа» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Він молився про те, щоб люди пізнали Бога Отця. І шлях, за допомогою якого вони можуть пізнати Господа, пролягає через Його Сина, Ісуса (Івана 14:6; 3:15-18). Якщо таким було бажання Христа, то, молячись схожим чином, ми можемо бути певні, що молимося правильно. Будь-яка молитва, що відповідає Божій волі, є ефективною молитвою (1 Івана 5:14; Якова 5:16).

Текст у 2 Петра 3:9 також показує нам Боже ставлення до невіруючих. Тут написано: «Не бариться Господь з обітницею, хоч це деякі вважають за зволікання, але є довготерпеливий до нас, не бажаючи, аби хтось загинув, а щоб усі прийшли до каяття». Бог не бажає, щоб хтось провів вічність без Нього (Римлянам 6:23). Коли ми молимося про покаяння в житті невіруючих, це відповідає Його волі. Ми також можемо молитися про можливість бути «інструментами» Христа, щоб люди могли пізнати Його доброту через нас (Галатам 6:10; Колосянам 4:5; Ефесянам 5:15-16). І, як це робили апостоли, ми можемо молитися про сміливість у використанні можливостей, що відкриває перед нами Господь (Дії 4:13, 29; Ефесянам 6:19).

Ми також можемо молитися Богові про створення обставин, необхідних для того, щоб навернути вперті серця до каяття. У Псалмі 119:67 сказано: «Поки я ще не був упокорений, я помилявся, тепер же дотримуюсь Твого слова». Часто для того, щоб привести нас до Ісуса, потрібні болісні обставини. Коли ми молимося за своїх близьких, які не знають Його, виникає спокуса просити в Господа про їх захист та благословення. Проте іноді необхідно молитися про зворотне – щоб, якщо потрібно, зруйнувати владу, яку має над їхнім життям поклоніння іншим «богам». Комфорт, матеріалізм, хтивість і залежності – це хибні боги, що тримають невіруючих у рабстві. Молитва про виконання Божої волі може вимагати, щоб ми просили Його позбавити цих людей захисту й комфорту, аби привести їх туди, де вони шукатимуть Господа. Для наших неспасенних близьких немає нічого важливішого за пошук і пізнання Бога.

Молитва за інших людей приємна Господу (1 Тимофію 2:1-4). Це один зі способів виявити любов до ближніх (1 Івана 4:7). Навіть коли ми не впевнені в тому, як молитися, ми можемо покластися на обітницю в Римлянам 8:26. Бог знає, що ми не завжди розуміємо, про що та як молитися. Тому Він послав Святого Духа, щоб заступатися за нас і доносити бажання наших сердець до престолу на небесах.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Як нам слід молитися за невіруючих?

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога