settings icon
share icon
Запитання

Що таке молитва-прохання?

Відповідь


Ми звертаємося до Бога в молитві з різних причин – щоб поклонитися Йому, сповідати свої гріхи та попросити пробачення, подякувати Йому за благословення, попросити щось для себе та/або для інших. Молитва-прохання – це просьба до Бога. На відміну від заступницької молитви, якою ми молимося за інших людей, молитва-прохання, зазвичай, є безпосереднім проханням того, хто молиться.

Біблія містить безліч прикладів молитви-прохання. Багато з них ми знаходимо у книзі Псалмів. Псалми Давида містять прохання про милосердя (Псалом 4:2), керівництво (5:9), спасіння (6:5), захист від переслідування (7:2) тощо. Дізнавшись, що цар Дарій заборонив молитися будь-кому крім нього самого, Даниїл продовжував звертатися до Бога з молитвами подяки і прохання про допомогу в тій жахливій ситуації.

У Новому Завіті Ісус говорить нам просити хліба насущного (Матвія 6:11), що відноситься до категорії молитви-прохання. Крім цього, в Луки 18:1-8 Він закликає нас молитися про те, чого ми потребуємо. Водночас у посланні Якова ми бачимо баланс: з одного боку – ми не отримуємо, тому що не просимо (Якова 4:2); з іншого – ми просимо й не отримуємо, тому що думаємо лише про свої тілесні бажання (4:3). Можливо, найкращий спосіб висловити молитву-прохання – це просити Бога з усією щирістю, як дитина звертається до свого люблячого батька, але закінчуючи словами Ісуса: «Та проте, – не як Я хочу, а як Ти» (Матвія 26:39) і цілковито покладаючись на Нього.

Написавши про необхідність узяти «повну Божу зброю» (Ефесянам 6:13-17), апостол Павло закликав віруючих молитися духом і пильнувати «з повною витривалістю та молитвою за всіх святих (народ Божий)» (6:18). Без сумніву, молитва-прохання є складовою духовної боротьби, в яку втягнуті всі християни. Далі Павло закликає церкву в Филипах ні про що не турбуватися й молитися, просячи і дякуючи Господу. І, як він підсумовує, це приведе до того, що «мир Божий, що вищий від усякого розуму», збереже «серця ваші та ваші думки у Христі Ісусі» (Филип’янам 4:6-7).

Тут ми бачимо ще один украй важливий аспект молитви-прохання – необхідність віри в Господа Ісуса Христа. А в тих, хто належить Христові, перебуває Святий Дух, Який заступається за них. Оскільки ми часто не знаємо, про що та як молитися, звертаючись до Господа, Дух Святий молиться за нас, витлумачуючи наші прохання. У випробуваннях і турботах Він перебуває поруч та допомагає нам із молитвами-проханнями перед престолом благодаті (Римлянам 8:26).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке молитва-прохання?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries