settings icon
share icon
Запитання

Чи мають християни бути патріотами?

Відповідь


Відповідь на це питання залежить від значення слова «патріот». Як і багато інших слів, воно має різні відтінки, і різні люди використовують це слово по-своєму. Наприклад, у найпростішому визначенні бути патріотом означає просто «любити свою країну». Поки ця любов до країни не замінює любов до Бога та якщо її розглядати в належній перспективі, то немає нічого поганого в тому, щоб християни були патріотами. Однак інше визначення «патріотизму» передбачає, що індивід має ставити інтереси нації вище за свої власні та групові інтереси. Доведений до цієї крайності патріотизм може перетворитися на форму ідолопоклонства, особливо якщо любов людини до своєї країни сильніша за її любов до Бога та Його плану спасіння людей «з кожного народу, покоління, народності й племені» (Об’явлення 7:9; Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

Щодо відповідальності християн перед урядом, то ми знаємо з послання до Римлян 13:1-7, що ми маємо підкорятися владі та поважати її, навіть якщо її представляють неблагородні люди, бо зрештою саме Бог поставив їх над нами. Отже, як християни ми зобов’язані перед Богом бути зразковими громадянами, підкорятися владі, виконуючи закони, сплачуючи податки тощо. Однак наші обов’язки насамперед полягають у покорі Богові. У країнах, де окремі громадяни мають можливість змінювати уряд і впливати на нього за допомогою голосування або політичної участі, складова бутності хорошим громадянином – це голосування та будь-який позитивний вплив, який ми можемо справити на уряд.

У країнах, де християни не мають права голосу в рішеннях своїх лідерів, бути патріотом складніше. Дуже важко любити деспотичну владу. Однак, будучи християнами, ми все одно зобов’язані молитися за наших лідерів (1 Тимофію 2:1-4). Бог вшанує наш послух цьому велінню і свого часу судитиме лідерів, які відвернулися від Нього.

Чи мають християни бути патріотами? У межах розумного, так. Водночас найбільша віра, любов і послух християн мають бути націлені лише на Бога.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи мають християни бути патріотами?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries