settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про пандемічні захворювання?

Відповідь


Усілякі спалахи таких пандемічних захворювань, як Ебола чи коронавірус, спонукають багатьох людей замислюватися над тим, чому Бог допускає – або навіть викликає – їх і чи є вони ознакою останнього часу. У Біблії, особливо в Старому Завіті, описані численні випадки, коли Господь насилав епідемії та хвороби на Свій народ і Своїх ворогів, «щоб показати тобі Мою силу» (Вихід 9:14, 16). Він використовував моровиці в Єгипті, аби змусити фараона відпустити ізраїльтян з рабства, водночас звільнивши Свій народ від їхнього впливу (Вихід 12:13; 15:26), що свідчить про Його суверенний контроль над хворобами й іншими недугами.

Бог також попереджав Свій народ про наслідки непокори, що включають моровиці (Левіт 26:21, 25). У двох випадках Він знищив 14 700 і 24 000 чоловік за акти непослуху (Числа 16:49 і 25:9). Надавши закон Мойсеєві, Він поставив людей перед вибором – виконувати його або ж страждати від багатьох нещасть, включаючи те, що звучить, як Ебола: «Ударить Господь тебе сухотами, і пропасницею, і запаленням, і гарячкою … і вони будуть гнати тебе, аж поки ти не загинеш» (Повторення Закону 28:22). Це – лише декілька прикладів багатьох моровиць і недугів, викликаних Богом.

Іноді важко уявити, щоб наш люблячий та милосердний Господь виявляв таку лють і гнів до свого народу. Але метою Його покарань завжди є покаяння та відновлення. У 2 Хронік 7:13-14 Бог сказав Соломонові: «Якщо Я замкну небеса, і не буде дощу, і якщо накажу сарані поїсти землю, і якщо нашлю моровицю на народ Мій, і впокоряться люди Мої, що над ними кличеться Ім’я Моє, і помоляться, і будуть шукати Ім’я Мого, і повернуть зо злих своїх доріг, то Я вислухаю з небес, і прощу їхній гріх, та й вилікую їхній Край». Тут ми бачимо, як Він використовує нещастя, аби притягнути Свій народ до Себе, привести їх до покаяння та бажання навернутися до Нього як до свого небесного Отця.

У Новому Завіті Ісус зціляв «всяку недугу та неміч усяку», а також припиняв епідемії в місцях, які Він відвідував (Матвія 9:35; 10:1; Марка 3:10). Подібно до того, як Бог використовував моровиці і хвороби для демонстрації Своєї сили ізраїльтянам, Христос зціляв, проявляючи ту ж силу, аби показати, що Він – дійсно Син Божий. Він дав учням таку ж силу зцілення для підтвердження їхнього служіння (Луки 9:1). Господь усе ще допускає хвороби для виконання Своїх цілей, але іноді ці недуги, навіть всесвітні пандемії, є просто результатом життя в грішному світі. Визначити, чи має пандемія конкретну духовну причину, неможливо, але ми знаємо, що Бог володіє суверенним контролем над усім, що відбувається (Римлянам 11:36), й обертає все на благо тим, хто знає та любить Його (Римлянам 8:28).

Поширення таких захворювань, як Ебола і коронавірус, є передвістям пандемії, яка матиме місце в останній час. Ісус згадував про майбутні біди, пов’язані з останніми днями (Луки 21:11). Два свідка з 11-го розділу Об’явлення матимуть силу «вдарити землю всілякою карою, скільки разів вони схочуть» (Об’явлення 11:6). Сім ангелів зіллють сім кар у серії заключних, суворих судів, описаних у 16-му розділі книги Об’явлення.

Поява пандемічних захворювань може або не може бути пов’язана з конкретним Божим судом за гріх. Це також може бути просто результатом життя у грішному світі. Оскільки ніхто не знає часу повернення Ісуса, нам слід бути обережними у твердженнях, що глобальні пандемії є доказом того, що ми живемо в останній час. Для тих, хто не знає Христа як Спасителя, хвороба має бути нагадуванням про те, що життя на цій землі крихке й може обірватися в будь-який момент. Якими би поганими не були пандемії, пекло буде набагато гіршим. Однак віруючі мають упевненість у спасінні та надію на вічність, тому що за нас була пролита кров Ісуса на хресті (Ісаї 53:5; 2 Коринтянам 5:21; Євреям 9:28).

Як християнам слід реагувати на пандемічні захворювання? По-перше, не панікуйте. Господь усе контролює. В Біблії фраза «не бійся» та її аналоги згадуються понад 300 разів. По-друге, будьте мудрими. Зробіть необхідні кроки, щоб уникнути впливу цієї хвороби, захистити й забезпечити свою сім’ю. По-третє, шукайте можливості для служіння. Часто, відчуваючи небезпеку для свого життя, люди більш охоче говорять про вічність. Будьте сміливими, проявляйте співчуття, несучи Євангеліє, і завжди з любов’ю діліться істиною (Ефесянам 4:15).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про пандемічні захворювання?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries