settings icon
share icon
Запитання

Яка релігія є найдавнішою?

Відповідь


Найдавніша релігія у світі – це поклоніння Єдиному Істинному Богові, як написано в Буття 4:26: «Тоді почали прикликати Ім’я Господнє» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Ім’я, що вони прикликали, – «Яхве» (згодом латинізоване як «Єгова»). Той факт, що вони «почали» прикликати це ім’я, вказує на зміни в суспільстві – вперше люди організувалися та назвали себе послідовниками Бога. Це відбулося за часів Еноша, онука Адама, приблизно через 250 років після вигнання першої пари з Едему.

Щодо цієї ранньої форми поклоніння в нас немає інформації стосовно формальних вказівок від Бога або встановлених традицій того, як люди здійснювали поклоніння. Ми можемо припустити, що використовувалися жертви, адже ще Каїн та Авель – попереднє покоління – усвідомили необхідність індивідуальних жертвоприношень (Буття 4:3-4). Усе, що Мойсей каже нам про цю першу «релігію», – що люди знали ім’я Бога та прикликали Його.

Сатана розбещує й розділяє. Незабаром ця чиста релігія була зіпсована ідолопоклонством і розділена буквально на сотні релігій. До часів Ноя люди майже забули ім’я Бога і про них написано, що «усі бажання їх сердець повсякчасно спрямовані лише на зло» (Буття 6:5). Наступного разу ми читаємо про те, що хтось прикликає ім’я Бога, в Буття 12:8 – тоді збудував «Аврам жертовник Господу, прикликуючи Ім’я Господнє».

Найдавніша язичницька релігія, щодо якої є свідчення організованого сповідування, – єгипетська. Ця культура, з її численними богами, була вже добре відома в період, описаний в останній частині книги Буття та в книзі Вихід. Аврам мав контакти з багатим Єгиптом, що стрімко розвивався, та його фараоном (Буття 12:10 і далі).

За часів Мойсея, в 15-му столітті до нашої ери, Господь знову відкрив Своє ім’я (Вихід 3:14) та систематизував релігію для ізраїльтян. Аби прикликати ім’я Яхве, потрібно було полишити всіх інших богів (Вихід 20:3-4). У розпал язичницького багатобожжя монотеїзм євреїв виділявся, як світло у темряві.

Релігія, яку ми знаємо як християнство, насправді є продовженням Божого плану для ізраїльтян. Євангеліє – це «Божа сила на спасіння кожному, хто вірить: перше – юдеєві, а тоді – грекові» (Римлянам 1:16). Отже, світова історія виглядає, як цикл Божого одкровення про Самого Себе людству, зречення людини від цього знання та відновлення Господом істини. Простежуючи цю лінію істини аж до Буття 4:26 та обітниці в Буття 3:15, можна навіть сказати, що найдавніша релігія в світі – це поклоніння Богові у Христі.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Яка релігія є найдавнішою?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries