Що таке окультизм?


Запитання: Що таке окультизм?

Відповідь:
Слово «окультизм» походить від латинського слова, що означає «прихований, таємний і загадковий, зокрема такий, що стосується надприродного». Прикладами окультних практик є астрологія, чаклунство (вікканство), темні мистецтва, ворожіння, магія (чорна і біла), дошки уїджа, карти Таро, спіритизм, парапсихологія та сатанізм. Люди завжди цікавились окультизмом – із давніх часів до наших днів. Окультні практики та психічні явища заполонили розуми мільйонів у всьому світі, і це не обмежується неосвіченими людьми. Існує декілька факторів, які роблять окультизм привабливим для всіх, навіть у наш вік технологічних і наукових досягнень.

З одного боку, окультні практики націлені на нашу природну цікавість. Багато людей, втягнених в окультизм, через цікавість починають із таких «невинних» занять, як гра з дошкою уїджа. Згодом їх щораз більше затягує в окультизм. На жаль, це схоже на хиткі піски – легко потрапити, але важко вибратися. Іншим привабливим аспектом окультизму є те, що він, як видається, пропонує швидкі та прості відповіді на життєво важливі питання. Астролог охоче складе карту вашого майбутнього, дошка уїджа і карти Таро вкажуть напрямок, а медіум зв'яжеться з вашої тіткою, яка розповість, що в загробному житті все добре. Окультні практики перебувають під контролем демонів, які дають достатньо інформації, аби зачарувати свої жертви, водночас здобуваючи щораз більший контроль над довірливими серцями й розумами.

Небезпеку окультних практик складно перебільшити. Біблія повідомляє нам, що Бог ненавидить окультизм, і Він застерігав ізраїльтян від будь-якого зв'язку з ним. Язичницькі народи навколо Ізраїлю загрузли у ворожінні, чаклунстві та спіритизмі і це було однією з причин, чому Господь наказав Своєму народові вигнати їх із землі (Повторення Закону 18:9-14). У Новому Завіті ми читаємо, що зростання інтересу до окультизму є ознакою кінця світу: «А Дух ясно говорить, що від віри відступляться дехто в останні часи, ті, хто слухає духів підступних і наук демонів» (1 Тимофію 4:1).

Як ми можемо розпізнати окультизм і його прибічників? Спочатку ознайомимося з описом інциденту за участю Павла та Варнави у перші дні церкви. «А коли [Павло і Варнава] перейшли аж до Пафи ввесь острів, то знайшли ворожбита одного, лжепророка юдеянина, йому на ім'я Варісус. Він був при проконсулі Сергії Павлі, чоловіку розумнім. Той закликав Варнаву та Савла, і прагнув послухати Божого Слова. Але їм опирався Еліма ворожбит той, – бо ім'я його перекладається так, – і намагавсь відвернути від віри проконсула. Але Савл, що й Павло він, переповнився Духом Святим і на нього споглянув, і промовив: "О сину дияволів, повний всякого підступу та всілякої злости, ти ворогу всякої правди! Чи не перестанеш ти плутати простих Господніх доріг?"» (Дії 13:6-10).

У цьому тексті ми знаходимо деякі характеристики тих, хто втягнений в окультизм. Вони – лжепророки (вірш 6), які заперечують головні доктрини християнства: божественність Христа, гріхопадіння, рай, пекло, спасіння та викупну жертву на хресті. По-друге, вони прагнуть впливати на людей, особливо тих, хто має владу, щоб відвернути їх від віри (вірші 7-8). По-третє, вони роблять усе можливе, щоб не допустити поширення істинного Євангелія Христа, виступаючи проти його служителів, використовуючи кожну можливість для цього (вірш 8). Коли Євангеліє спасіння через віру в Христа обмежується, розбавляється або категорично відкидається, то сатана та його демони радіють.

Слід уникати окультизм у будь-яких формах. «Будьте тверезі, пильнуйте! Ваш супротивник – диявол – ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого» (1 Петра 5:8). Ця тверезість частково полягає у знанні схем сатани, але не в заглибленні в деталі кожної окультної практики чи явища. Швидше, нам слід розуміти кінцеву мету диявола – знищення наших душ – і перейти до наступу, одягнувши «Божу зброю» (Ефесянам 6:10-18). Лише тоді ми зможемо стояти твердо та «погасити всі огненні стріли лукавого».

English

Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке окультизм?


Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога