settings icon
share icon
Запитання

Як можна вірити у спасіння лише через віру, якщо єдина біблійна згадка про це (Якова 2:24) вказує, що спасіння здобувається не лише вірою?

Відповідь


Справді, може здатися, що єдиний вірш у Біблії, в якому міститься конкретна фраза «тільки від віри», заперечує спасіння тільки вірою. В Якова 2:24 написано: «Отож, чи ви бачите, що людина виправдується від діл, а не тільки від віри?». Але відкидаючи на підставі цього вірша доктрину про спасіння тільки через віру, ми стикаємося з двома проблемами. По-перше, контекст даного вірша не заперечує цю доктрину. По-друге, Біблія не обов'язково повинна містити точну фразу, щоб навчати про спасіння тільки через віру.

Текст в Якова 2:14-26, особливо вірш 24, є предметом багатьох заплутаних тлумачень. Без сумніву, здається, що цей вірш несе серйозні проблеми для концепції спасіння тільки через віру. Для початку нам слід наголосити на хибності думки про те, що Яків під «виправданням» у 24-му вірші розуміє те саме, що й Павло в Римлянам 3:28. Останній використовує слово «виправдується», маючи на увазі, що людина стає «праведною перед Богом». Він каже, що Господь оголошує нас праведними, бо нам зараховується праведність Христа. Яків же використовує слово «виправдується», маючи на увазі «демонструвати та доводити».

Цей текст можна перефразувати наступним чином: «Отож, чи ви бачите, що людина вважається праведною за діла, а не тільки за віру?». Або: «Отож, чи ви бачите, що людина демонструє праведність перед Богом ділами, а не тільки вірою?». В усьому уривку Якова 2:14-26 ідеться про підтвердження справжності нашої віри за допомогою наших учинків. Істинне спасіння завдяки вірі в Ісуса Христа неминуче вестиме до добрих діл (Ефесянам 2:10). Це є демонстрацією та доказом віри (Якова 2:18), яка без діл є марною та мертвою (2:17, 20). Інакше кажучи, це – несправжня віра. Спасіння отримується лише через віру, однак ця віра ніколи не йде сама.

Хоча вірш в Якова 2:24 – єдиний текст, в якому міститься конкретна фраза «тільки від віри», існує багато інших уривків, які фактично навчають про спасіння лише через віру. Будь-який вірш, який приписує спасіння вірі, не згадуючи інших вимог, є твердженням про те, що спасіння отримується тільки через віру. В Івана 3:16 проголошується, що спасіння одержує «кожен, хто вірує в Нього». У Дії 16:31 написано: «Віруй у Господа Ісуса, – і будеш спасений ти сам та твій дім». В Ефесянам 2:8 сказано: «Бо спасені ви благодаттю через віру». Дивіться також Римлянам 3:28; 4:5; 5:1; Галатам 2:16; 3:24; Ефесянам 1:13 і Филип'янам 3:9 – до цього переліку можна додати ще багато інших віршів.

Отже, текст в Якова 2:24 не заперечує спасіння тільки через віру. Радше він виступає проти спасіння, яке не підтверджене добрими ділами та послухом Божому Слову. Апостол має на увазі, що ми демонструємо віру своїми ділами (Якова 2:18). Незважаючи на відсутність конкретної фрази «тільки від віри», Новий Завіт ясно навчає, що спасіння є плодом Божої благодаті у відповідь на нашу віру. «Тож де похвальба? Виключена. Яким законом? Законом діл? Ні, але законом віри» (Римлянам 3:27). Інших вимог не існує.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як можна вірити у спасіння лише через віру, якщо єдина біблійна згадка про це (Якова 2:24) вказує, що спасіння здобувається не лише вірою?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries