settings icon
share icon
Запитання

Що означає, що християнин є новим створінням (2 Коринтянам 5:17)?

Відповідь


Про нове створіння написано у 2 Коринтянам 5:17: «Тому-то, коли хто в Христі, той створіння нове, – стародавнє минуло, ото сталось нове!». Слово «тому-то» повертає нас до віршів 14-16, де Павло каже, що всі віруючі померли з Христом і вже не живуть для себе. Наше життя вже не належить світові – воно тепер духовне. Наша «смерть» – це смерть старої гріховної природи, що була розп'ята на хресті разом із Христом. Вона була похована з Ним, і як Його воскресив Отець, так і ми піднялися, щоб «ходити в обновленні життя» (Римлянам 6:4). Таку нову, відроджену людину апостол називає у 2 Коринтянам 5:17 «новим створінням».

Аби зрозуміти концепцію нового створіння, спочатку нам слід усвідомити, що воно насправді є творінням – тим, що було створене Богом. В Івана 1:13 сказано, що це нове народження було здійснене з Його волі. Ми не успадкували нову природу, не відтворили себе заново, і Бог не очистив просто нашу стару природу. Він створив щось абсолютно нове й унікальне – з нічого, так само, як Він створив і весь усесвіт. Лише Творцеві під силу здійснити це.

По-друге, «стародавнє минуло». «Стародавнє» стосується всього, що є частиною нашої гріховної природи: гординя, любов до гріха, надія на діла, а також наші колишні погляди, звички і прагнення. Що найважливіше – те, що ми любили, минуло, особливо любов до себе, а разом з нею – самовпевненість і самовиправдання. Нове створіння спрямоване назовні – на Христа, а не всередину, на себе. Старі речі померли, будучи розіп'ятими на хресті з нашою гріховною природою.

Разом із відходом старого, «ото сталось нове». Старе, мертве замінюється на нове, сповнене життя і Божої слави. «Новонароджена» душа насолоджується небесними речами й ненавидить речі світу та плоті. Наші цілі, почуття, бажання і розуміння є новими й абсолютно іншими. Ми дивимося на світ по-іншому. Біблія видається новою книгою, і хоча ми, можливо, читали її раніше, в ній з'являється краса, якої ми ніколи не помічали; і ми дивуємося, що не розуміли її раніше. Нам здається, що все обличчя природи змінилось, і ми перебуваємо в новому світі. Небеса та земля сповнені новими чудесами, і тепер усе каже нам про Божу славу. З'являються нові почуття до всіх людей – новий вид любові до сім'ї та друзів, нове співчуття до ворогів, якого ми раніше ніколи не відчували, і нова любов до всього людства. Гріха, якого колись трималися, ми тепер хочемо позбутися назавжди. Ми вже «скинули з себе людину стародавню з її вчинками» (Колосянам 3:9) і зодягаємося «в нового чоловіка, створеного за Богом у справедливості й святості правди» (Ефесянам 4:24).

Як же щодо християн, які продовжують грішити? Продовжувати грішити та продовжувати жити у гріху – це різні речі. Ніхто не досягає безгрішної досконалості в цьому житті, проте викуплений віруючий освячується з кожним днем, менше грішить і більше ненавидить гріх щоразу, коли спотикається. Так, ми все ще грішимо, але неохоче і щодалі рідше в міру зростання. Наше нове «я» ненавидить гріх, який усе ще трапляється в нашому житті. Різниця в тому, що нове створіння вже не перебуває в рабстві гріха, як це було раніше. Тепер ми вільні від нього, і він уже не має влади над нами (Римлянам 6:6-7). Тепер ми наділені силою та праведністю. Тепер у нас є вибір: дозволити гріху «панувати» або вважати «себе за мертвих для гріха й за живих для Бога в Христі Ісусі, Господі нашім» (Римлянам 6:11-12). Чудова новина полягає в тому, що тепер у нас є сила обрати останнє.

Нове створіння – дивовижна річ, сформована розумом Божим і створена Його силою Йому на славу.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає, що християнин є новим створінням (2 Коринтянам 5:17)?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries