settings icon
share icon
Запитання

Чи є концепція матері-природи біблійною?

Відповідь


Найбільш ранні письмові та найдостовірніше датовані згадки про концепцію матері-природи містяться в мікенських грецьких записах від 12 або 13 рр. до Р.Хр. Термін «мати-земля» транслітерується як «ма-га» або «Мати Гайя». Це уявлення виникло серед філософів-досократиків, і далі його відстоював Аристотель. Інші культури прийняли ідею про те, що «природа» має свій власний дух і значення, відмінне від Бога-Отця. Американські індіанці – одна з таких культур, яка вважає, що існує щось, зване «Матір’ю-землею», яка дає воду життя, що живить їх. Насправді ніхто, крім Бога, не забезпечує наші основні потреби в їжі, воді, захисті та житті.

Термін «мати-природа» іноді використовується в загальному розумінні для позначення навколишнього середовища в цілому. Цей термін іноді застосовується у зв’язку з такими політичними і культурними ідеологіями, як глобальне потепління, захист навколишнього середовища та зміна клімату. Для деяких людей повідомлення про зростання середньої температури, підвищення рівня моря, лісові пожежі, землетруси, цунамі, урагани, появу нових і навіть древніх хвороб тощо демонструють, що «мати-природа» – це своєрідна примхлива богиня, що сіє хаос на всій землі.

Силами природи керує лише Бог: «Господь же створив землю силою Своєю, утвердив усесвіт Своєю мудрістю, і Своїм розумом розпростер небеса. Щойно зазвучить Його голос, – у небі починають шуміти води, з країв землі підіймаються хмари, блискавки звіщають про дощ, а з Його сховищ виривається вітер» (Єремії 10:12-13; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Ісус продемонстрував Свою божественну владу над природою, заспокоївши бурхливе море (Матвія 8:26). Також вірно і те, що в нашому середовищі діють закони природи – системи, встановлені Богом (Буття 8:22). Він створив наш світ; людський гріх зіпсував його (Римлянам 8:19-22). Проте Господь продовжує підтримувати існування нашого світу (Колосянам 1:16-17). Немає жодної примхливої богині.

Інша неймовірна ідея полягає в тому, що мати-природа якимось чином є дружиною Бога та править на небесах разом із Ним. Ідея «бога-матері та бога-отця» міститься в деяких римсько-католицьких традиціях, які проголошують Марію «королевою небес». Біблія однак заявляє, що Бог у Своїй Триєдності править небом і землею Сам, без сторонньої допомоги (Даниїла 4:25). Природа – це Його творіння, і лише Він підтримує та захищає її, чим і демонструє Свою доброту до неї. Бог «не переставав свідчити про Себе, творячи добро, даючи вам дощ з неба і вчасно врожай, насичуючи їжею та веселістю ваші серця!» (Дії 14:17).

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є концепція матері-природи біблійною?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries