Що означає бути чоловіком Божим?


Запитання: Що означає бути чоловіком Божим?

Відповідь:
«Чоловік Божий» – це опис людини, яка наслідує Бога в усьому, яка з радістю дотримується Його заповідей, живе не заради діл цього життя, а заради вічності, охоче служить Богові, віддаючи всі свої ресурси, і з радістю приймає страждання, які є результатом її віри. Текст Михея 6:8 містить влучний опис чоловіка Божого: «Було тобі виявлено, о людино, що добре, і чого пожадає від тебе Господь, – нічого, а тільки чинити правосуддя, і милосердя любити, і з твоїм Богом ходити сумирно».

Чоловік Божий не обманює свого роботодавця, запізнюючись на роботу чи ухиляючись від виконання поставлених завдань у робочий час; він не поширює пліток і не обмовляє; він зберігає розум і серце в чистоті, захищаючи свої очі та вуха від нечистоти цього світу. Якщо чоловік неодружений, то лишатиметься чистим та одружиться тільки з християнкою (2 Коринтянам 6:14). Якщо він одружений, то любитиме, поважатиме й цінуватиме свою дружину та буде главою дому (Ефесянам 5:22-24, 33). Божий чоловік не визнає світських цінностей, а вивчає Боже Слово, щоб зрозуміти, що є мудрим і добрим. Він зважає на знедолених або відкинутих суспільством, на самотніх і тих, хто втратив надію; він вислуховує проблеми інших людей і не засуджує.

Перш за все, чоловік Божий розуміє – коли наш Господь звелів: «Будьте досконалі, як досконалий Отець ваш Небесний!» (Матвія 5:48), то він може досягти цього лише тому, що Бог дозволяє людям, «щоб були перед Ним ми святі й непорочні» (Ефесянам 1:4) через Його силу й присутність Духа. Самі ми не здатні до святості та досконалості, але через Христа, Який зміцнює нас, ми можемо все (Филип'янам 4:13). Чоловік Божий знає, що його нова природа – це праведність Христа, яка замінила гріховну природу на хресті (2 Коринтянам 5:17; Филип'янам 3:9). Кінцевий результат полягає в тому, що він смиренно ходить з Богом, знаючи, що може покладатися лише на Нього, щоб жити повним життям і вистояти до кінця.

Ось у чому полягає проста релігія: допомагати тим, хто в біді, та «себе берегти чистим від світу» (Якова 1:27). Ми можемо знати всі біблійні доктрини й теологічні терміни, можемо перекладати Біблію з оригіналу тощо, проте принцип із Михея 6:8 – це саме той принцип, якого має дотримуватися Божий чоловік: поводитися справедливо, любити милосердя та бути смиренним перед Богом.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає бути чоловіком Божим?

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога