settings icon
share icon
Запитання

Чи є Люцифер сатаною? Чи йдеться в історії падіння Люцифера про сатану?

Відповідь


У Біблії ніде не написано: «Люцифер – це сатана», але вивчення деяких текстів виявляє, що Люцифер є ніким іншим, як сатаною. Падіння Люцифера, описане в Ісаї 14:12, співзвучне з тим, що Ісус казав в Євангелії від Луки 10:18: «Я бачив того сатану, що з неба спадав, немов блискавка». Про це також згадується і в Єзекіїля 28.

В Ісаї 14:12-18 описане вигнання з небес істоти на ім'я «Люцифер», що означає «ранкова зоря», «син світанку» або «сяюча зоря». Опис цієї істоти дає нам зрозуміти, що це і є сатана. Зі слів Ісуса в Євангелії від Луки 10 ми знаємо, що сатана впав з небес. Отже, коли Ісая каже про Люцифера, скинутого на землю (Ісаї 14:12), очевидно, що мова йде про сатану. Причина його падіння описана у віршах 13 і 14: «Ти ж сказав був у серці своєму: "Зійду я на небо, повище зір Божих поставлю престола свого, і сяду я на горі збору богів, на кінцях північних, підіймуся понад гори хмар, уподібнюсь Всевишньому!"». Сатана завжди бажав уподібнитися до Господа, і саме цю спокусу він використав в Едемському саду, аби підштовхнути Єву до непослуху Богові: «і станете ви, немов Боги» (Буття 3:5).

У Єзекіїля 28 міститься ще один уривок, який, на загальну думку, стосується Люцифера/сатани. І хоча він починається з того, що Бог вказує пророкові звернутися до тирського царя (в. 12), гріховного правителя-ідолопоклонника, невдовзі стає зрозуміло, що цей уривок стосується і сили, яка стоїть за ним, – сатани. У вірші 13 сказано, що він «пробував ув Едені, садку Божому». Очевидно, що цар Тиру ніколи там не був. У вірші 14 написано: «Ти помазаний Херувим хоронитель, і Я дав тебе на святу гору Божу». Люцифер/сатана був ангелом-хоронителем на небесах «посеред огнистого каміння», що, імовірно, є дорогоцінним камінням, яке згадується в інших описах небес (Вихід 24:10; Об'явлення 21:18-21). Оскільки тирський цар ніколи не був на небесах, то це може стосуватися лише Люцифера. Далі в цьому уривку описується причина, через яку він був вигнаний з небес. Через красу його серце загордилось, і мудрість його була спотворена та занапащена (Єзекіїля 28:17). Гординя через досконалість, мудрість і красу (в. 12) стала причиною падіння сатани, і Бог скинув його на землю (вірш 17). Господь Ісус був свідком цього на небесах перед Своїм утіленням (Луки 10:18).

Отже, Люцифер був вигнаний з небес за його гріх гордині та бажання уподібнитися до Бога. Христос казав, що бачив, як сатана був скинений з небес. Тому ми можемо зробити висновок, що Люцифер і сатана – це одна і та сама істота.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є Люцифер сатаною? Чи йдеться в історії падіння Люцифера про сатану?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries