settings icon
share icon
Запитання

Чи можливо любити людину, яка мені не подобається?

Відповідь


У Біблії сказано, що Божа воля полягає в тому, щоб ми любили інших людей благочестивою любов’ю. Христос закликає нас: «Люби ... ближнього свого, як самого себе» (Луки 10:27; тут далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства), і навіть більше: «Любіть ворогів ваших; добро робіть тим, які ненавидять вас; благословляйте тих, які проклинають вас; моліться за тих, які кривдять вас» (Луки 6:27-28). Вночі перед Своїм розп’яттям Він сказав учням: «Нову заповідь даю вам: Любіть один одного! Як Я полюбив вас, щоб і ви любили так один одного» (Івана 13:34). У кожному з цих прикладів щодо дієслова «любити» використовується грецьке слово «агапао», відмітною характеристикою якого є самопожертва. Це – не братська прихильність або емоційний зв’язок, як дехто вважає. Радше любов агапе бажає найкращого для свого об’єкта. Жертовна любов заснована не на почуттях, а на свідомому акті волі, радісній рішучості поставити благополуччя інших вище за своє власне. Зрозуміло, що цей тип любові неможливо досягти своїми силами. Виконати Божі заповіді, включаючи вказівку любити ближніх, ми можемо лише за допомогою сили Святого Духа.

Ісус сказав, що нам слід любити так, як Він полюбив нас. А як Він полюбив нас? «Але Бог виявляє Свою любов до нас тим, що Христос за нас помер, коли ми були ще грішниками» (Римлянам 5:8). Звісно, ми не будемо відчувати симпатію до кожної людини, але ми й не покликані цього робити. Однак якщо ми почнемо любити когось Божою любов’ю, то наше ставлення до цієї людини також змінюватиметься. Психологічно ми нездатні виявляти протилежні між собою відносини та дії. Коли ми виявляємо любов через свої дії, змінюватиметься і наше ставлення. Любов і далі буде актом волі, але серце щораз більше бажатиме та виявлятиме її. Розглядаючи взаємини Христа з іншими людьми, ми бачимо, що Він охоче спілкувався з усіма – грішниками, митниками, фарисеями, садукеями, римлянами, самарянами, рибалками, жінками, дітьми – не зважаючи на суспільну думку. Він любив цих людей і зцілював їх Своєю любов’ю, але вона не завжди була приємною. Ісус промовляв гострі слова до тих, хто протистояв Йому, проте Він робив це, бо так було краще для них. Він жертвував Своїм часом, Своєю емоційною енергією та Своєю мудрістю заради тих, хто ненавидів Його, бо розумів, що це або дасть їм спасенне знання про Нього, або ж назавжди відштовхне їх. У будь-якому разі, вони отримали користь від Його дій. У цьому полягає суть любові до наших ворогів – казати правду з любов’ю до них (Ефесянам 4:15), незалежно від того, чого це нам вартуватиме.

Знов-таки це не означає, що вам подобатиметься кожна людина, або що ви навіть поважатимете її понад визнання, що вона створена за образом і подобою Божою. Господь дав нам розум, щоб розуміти – до певної міри – серця інших. Ми також створені за Його образом і подобою та не повинні надмірно піддавати себе небезпеці, довіряючи тим, хто недостойний цієї довіри. Ісус зник у натовпі, бо знав серця людей і мав захистити Себе (Івана 5:13; 6:15). А коли ми цілковито покладемося на Нього, прагнучи мудрості та святості за допомогою молитви і Святого Письма, то природно будемо розвивати любов до інших – праведну любов, неегоїстичну, що бажає кращого для них, – незалежно від того, супроводжується це симпатією чи ні.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи можливо любити людину, яка мені не подобається?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries