settings icon
share icon
Запитання

Як мені прожити довготривале життя?

Відповідь


«"Шануй свого батька та матір" – це перша заповідь з обітницею, – "щоб добре велося тобі, і щоб ти був на землі довголітній!"» (Ефесянам 6:2–3). У цьому уривку апостол Павло посилається на одну з Десяти Заповідей: «Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!» (Вихід 20:12). Це – єдиний приклад, коли Бог пропонує довголіття як нагороду за наші вчинки. Чи справді тут обіцяється довголіття за пошану до своїх батьків? І якщо так, то чому Господь настільки високо цінує пошану до батьків, що винагороджує її довголіттям?

По-перше, так – це насправді обітниця довголіття, проте не в універсальному розумінні. Є люди, які шанували своїх батьків і померли молодими. І є інші, що зневажали батьків, але прожили довго. Цей принцип актуальний в цілому. Якщо ви шануєте своїх батьків, то Бог винагородить вас довготривалим життям. Проте ця обітниця не скасовує наслідків інших наших рішень. Наприклад, якщо людина, що шанує своїх батьків, вирішує накласти на себе руки, то це просто «анулює» нагороду довголіття. Те ж можна сказати і про тих, хто коїть безрозсудні та небезпечні вчинки. Божа нагорода довголіття за пошану до батьків не захистить нас дивовижним чином від серйозних травм чи смерті.

Знову-таки, нагорода у вигляді багатьох років життя за пошану до своїх батьків – це загальний принцип, а не універсальне правило. Бог вважає шанобливе ставлення дітей до їхніх батьків настільки важливим, що зазвичай винагороджує за це тривалим життям. Соломон закликав дітей поважати своїх батьків (Приповісті 1:8; 13:1; 30:17). В Єремії 35:18–19 згадується, що Господь благословив рехавітів за послух своєму батькові. Непокора батькам є рисою тих, хто повстає проти Нього (Римлянам 1:30; 2 Тимофію 3:2). Виникає інше питання – чому Бог так високо цінить пошану до батьків, що винагороджує її довголіттям?

На це є щонайменше дві причини. По-перше, Він зробив батьків відповідальними за благочестиве виховання своїх дітей. Це – нелегке завдання, іноді болісне, стресове, вимагає жертв і часто недооцінене. Якщо дитина не виявляє подяки за те, що батьки роблять заради неї, то це є образою їхнього статусу та цінності, якими їх наділив Бог. Це схоже на те, як ми маємо ставитися до влади (Римлянам 13:1–7). Якщо Господь поставив над нами владу, то повставати проти неї означає повставати проти Нього.

Інша причина, з якої Бог бажає, щоб ми шанували своїх батьків, полягає в тому, що стосунки із земними батьками є ілюстрацією стосунків із нашим Небесним Отцем. Наприклад, у посланні до Євреїв 12:5–11 покарання, яке дитина отримує від батьків, порівнюється з покаранням, яке віруючі у Христа отримують від Бога. Так само, як земні батьки є нашими біологічними предками, Бог є нашим Творцем. Ми – діти Бога та діти своїх батьків. Зневажати своїх батьків означає спотворювати картину того, якими мають бути наші стосунки з Небесним Отцем.

Чи бажаєте ви прожити довготривале життя? Шануйте своїх батьків. Чому? Тому що Бог помістив вас під їхню владу та керівництво, і тому що ваше ставлення до своїх батьків є показником вашого ставлення до Бога. І хоча ця нагорода не є універсальною та не скасовує всіх інших прийнятих вами рішень, у цілому вона є актуальною. Якщо ви хочете прожити тривале життя, то перш за все шануйте тих, хто вам його дав.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як мені прожити довготривале життя?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries