settings icon
share icon
Запитання

Чи є християни «маленькими богами»?

Відповідь


Деякі теологічні системи, як, наприклад, мормонізм, проповідують єресь, що люди можуть самі стати богами. Католицизм навчає так званому обоготворенню людей: «Єдинородний Син Божий, бажаючи, щоб ми були учасниками Його Божества, прийняв нашу природу, щоб, ставши людиною, зробити людей богами» (Катехизм Католицької Церкви, частина 1, розділ 2, глава 2, параграф І, 460), хоча зміст полягає в тому, що віруючі єднаються з Христом через причастя. Те, що зазвичай називають «дискусією про маленького бога», пішло від учителів руху «Слово віри». Суть цієї дискусії полягає у твердженні, що люди – насправді божественні. Вони створені «за Божим образом» (Буття 1:27) не тільки тому, що мають душу, панують над землею або здатні до стосунків, а й тому, що належать до того ж «духовного класу», що й Сам Бог. Біблійні богослови засуджують цю концепцію в кращому разі як хибну, а в гіршому – як єретичну і культову.

Головний постулат «Слова віри» полягає в тому, що коли ми просимо Бога з вірою, Він змушений виконати це прохання. Наші слова як «маленьких богів» мають велику силу. Цьому хибному погляду навчають деякі телевангелісти, і п’ятидесятницьке коріння зробило його більш поширеним у харизматичних церквах. З руху «Слово віри» виникли й інші популярні концепції, включаючи «назви та вимагай», «теологія процвітання» та «євангеліє здоров’я і багатства».

Підстава для концепції про «маленьких богів» міститься у двох уривках Святого Письма. У Псалмі 82:6 написано: «Я сказав: Ви – боги і всі ви сини Всевишнього» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Ісус цитує цей псалом в Івана 10:34: «Хіба не написано у вашому законі: Я сказав: ви боги?». Однак у безпосередньому контексті цих двох уривків містяться пояснення, що явно не вказують на людську божественність. Псалом 82:6 супроводжується попередженням про те, що «ви помрете, як усі люди, і впадете, як будь-хто з володарів» (вірш 7). Ідеться про смертних людей, що представляють владу Бога у світі – царів, суддів і чиновників.

Псалом 82 – попередження несправедливим правителям, які вважають себе «богами» (Псалом 82:1), проте є неосвіченими й «блукають у темряві» (Псалом 82:5). Ісус використав цей уривок у відповідь тим, хто звинувачував Його в богохульстві. Насправді, Він спитав юдеїв, чому – якщо людські правителі називалися богами – вони вирішили, що Той, «Кого Отець освятив і послав у світ» (Івана 10:36), блюзнував, називаючи себе Божим Сином.

Заява про божественність християн є безпідставною, особливо якщо взяти до уваги решту Біблії. Господь – єдиний Бог над усіма (Ісаї 37:16). Ми ніколи не були богами, ми – не боги зараз і ніколи не станемо ними. Ісус був цілковито Богом і цілковито людиною (комбінація, звана іпостасною єдністю). Гіпотеза «маленьких богів» приписує Йому якусь меншу божественність – Він стає таким же «маленьким богом», як і ми. Іван написав: «І Слово стало тілом, і перебувало між нами…» (Івана 1:14), але це не вказує на «меншу божественність». Христос прийняв людське тіло та кров, аби померти за наші гріхи (Євреям 2:14), проте Він зберіг Своє повне положення у Божестві. Бог створив нас із духом, але цей дух не має божественних рис.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є християни «маленькими богами»?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries