settings icon
share icon
Запитання

Чи є життя після смерті?

Відповідь


Чи є життя після смерті? Біблія говорить нам: «Людина, що від жінки народжена, короткоденна та повна печалями: вона виходить, як квітка – й зів’яне, і втікає, мов тінь, – і не зостається… Як помре чоловік, то чи він оживе?» (Йова 14:1-2,14).

Як і Йова, майже всіх нас турбує це питання. Що саме відбувається з нами після смерті? Чи перестаємо ми просто існувати? Чи життя – це постійне повернення на землю для здобуття особистої досконалості? Чи відходять усі в одне місце, чи ж ми йдемо у різні місця? Рай і пекло є насправді, чи це просто стан душі?

Біблія каже нам, що є не тільки життя після смерті, але й вічне життя, настільки славне, що «чого око не бачило й вухо не чуло і що на серце людині не приходило, – те приготував Бог тим, які люблять Його!» (1 Коринтян 2:9). Ісус Христос – Бог у тілі – прийшов на землю, щоб дати нам дар вічного життя. «Він був ранений за наші гріхи, за наші провини Він мучений був, – кара на Ньому була за наш мир, Його ж ранами нас уздоровлено!» (Ісаї 53:5).

Ісус узяв на Себе покарання, заслужене кожним із нас, і пожертвував Своїм власним життям. Трьома днями пізніше Він підтвердив Свою перемогу над смертю, воскреснувши з могили в дусі і тілі. Він залишався на землі протягом сорока днів, і тисячі людей бачили Його до вознесіння у Свій вічній дім на Небесах. У Посланні до римлян 4:25 записано, що Він «…був виданий за наші переступи й воскрес для нашого оправдання».

Воскресіння Христа було добре відомою подією. Апостол Павло закликав людей переконатися в його дійсності від очевидців, і ніхто не міг заперечити йому. Воскресіння є наріжним каменем християнської віри - завдяки Христу, воскреслому з мертвих, ми можемо вірити, що також воскреснемо.

Павло переконував окремих ранніх християн, які не вірили в це: «Коли ж про Христа проповідується, що Він воскрес із мертвих, то як деякі з вас кажуть, що нема воскресіння мертвих? Якщо нема воскресіння мертвих, то й Христос не воскрес» (1 Коринтян 15:12-13).

Христос був лише першим з тих, хто буде піднесений до життя знову. Фізична смерть ввійшла через одну людину, Адама, з яким ми всі пов’язані. Але всі, хто прилучився до Божої сім’ї через віру в Ісуса Христа, отримають нове життя (1 Коринтян 15:20-22). Так само, як Бог воскресив Ісусове тіло, так і наші тіла будуть оживлені під час повернення Ісуса (1 Коринтян 6:14).

Хоча ми всі свого часу воскреснемо, не всі попадуть на Небеса. Кожній людині слід у цьому житті зробити вибір, від якого залежить, де він або вона проведе вічність. Біблія каже, що нам належить померти лише раз, а після цього настане Божий суд (Євреїв 9:27). Ті, хто досягнув праведності, отримають вічне життя на Небесах, а невірні будуть відправлені на вічне покарання, або в пекло (Матвія 25:46).

Пекло, як і Рай, – буквальне і дуже реальне місце. Це місце, де неправедні відчують вічний Божий гнів. Вони переживатимуть емоційні, психологічні і фізичні муки, страждаючи від досади, розчарування та безчестя.

Пекло описане, як безодня (Луки 8:31; Об’явлення 9:1) і як вогняне та сірчане озеро, де грішники будуть мучені день і ніч на віки віків (Об’явлення 20:10). У пеклі буде плач і скрегіт зубів, викликані горем і гнівом (Матвія 13:42). Це місце, «де черв’як не гине і вогонь не гасне» (Марка 9:48). Без сумніву, Бог не отримує задоволення від страждань грішників, але бажає, щоб вони відвернулися від своїх гріховних шляхів й отримали життя (Єзекіїля 33:11). Але Він не буде примушувати нас до покори; якщо ми вирішимо відкинути Його, у Нього не залишиться іншого вибору, як тільки дати нам те, чого ми хочемо, – життя без Його присутності.

Життя на землі – перевірка, підготовка до майбутнього. Для вірних – це буде вічним життям у безпосередній присутності Бога. То як же ми можемо стати праведними й отримати це вічне життя? Є лише один шлях – через віру в Божого Сина, Ісуса Христа. Ісус сказав: «Я є воскресіння і життя; хто вірить у Мене, – хоч і помре, буде жити. І кожний, хто живе й вірить у Мене, – не помре повік…» (Івана 11:25-26).

Дар вічного життя доступний усім, але заради нього ми маємо відмовитися від деяких задоволень цього світу і пожертвували себе Богові. «Хто вірить у Сина, той має вічне життя, а хто в Сина не вірить, той життя не побачить, але Божий гнів перебуває на ньому» (Івана 3:36). У нас не буде можливості розкаятися в наших гріхах після смерті, оскільки після зустрічі з Богом віч-на-віч у нас не залишиться вибору, як тільки повірити в Нього. Проте Він хоче, щоб ми просто зараз прийшли до Нього у вірі та любові. Якщо ми приймемо смерть Ісуса Христа як плату за наше гріховне повстання проти Бога, то нам гарантоване не тільки повноцінне життя на землі, але й безкінечне життя в присутності Христа.

Якщо ви бажаєте прийняти Ісуса Христа як вашого Спасителя, помоліться такою молитвою. Пам’ятайте: промовляння цієї молитви, або будь-якої іншої, не спасає вас. Лише віра у Христа може врятувати вас від гріха. Ця молитва – просто спосіб висловити Богові вашу віру в Нього і подякувати Йому за надання вам спасіння. «Боже, я знаю, що згрішив проти Тебе і заслуговую покарання. Але Ісус Христос поніс покарання, призначене мені, щоб через віру у Нього я міг бути прощений. Я відмовляюся від мого гріха й вірю, що Ти – моє спасіння. Дякую за Твою чудову милість і прощення – дар вічного життя! Амінь!»

Ви прийняли Христа завдяки прочитаному тут? Якщо так, будь-ласка, натисніть на кнопку «Я прийняв(-ла) Ісуса сьогодні» нижче.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є життя після смерті?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries