settings icon
share icon
Запитання

Чому Бог промовив під час творіння: «Нехай буде світло»?

Відповідь


Першого дня творіння Бог сказав: «Нехай буде світло!» (Буття 1:3; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства), і світло постало як явище, протилежне темряві. «Нехай буде світло» – це переклад єврейської фрази «ієхі ор», яка латиною звучить «fiat lux». У дослівному перекладі це звучить як наказ, щось на зразок «світло, існуй!». Бог промовляє в порожнечу й велить світлу з’явитися. Біблія повідомляє нам, що Господь створив небеса, землю та все існуюче лише Своїм словом (Буття 1). Його особистість, сила, творчість і краса виявилися в творінні так само, як особистість і риси художника чи музиканта виявляються в мистецтві або музиці. Ідея світла, що спочатку існувала в Божій свідомості, була реалізована за допомогою слів «нехай буде світло».

Реальність творчої сили Божих слів має важливі духовні наслідки, що виходять далеко за межі історії творіння. Світло часто використовується в Біблії як метафора. Освічення (Божественне освітлення людського серця істиною) полягає у висвітленні певних речей. Духовне освічення – це своєрідне «творіння», що відбувається в серці людини. «Бог, Який сказав: Нехай із темряви засяє світло! – освітив наші серця, щоби просвітити пізнання Божої слави в особі Ісуса Христа» (2 Коринтянам 4:6). Сам Ісус – «Світло для світу» (Івана 8:12).

Коли під час творіння Господь промовив: «Нехай буде світло», і воно з’явилося, – це продемонструвало Його творчу силу й абсолютну владу. Фізичне світло, яке Він створив першого дня творіння, є чудовою ілюстрацією того, що Він здійснює в кожному серці, яке вірить у Христа, Істинне Світло. Ми вже можемо не блукати в темряві гріха та смерті, бо у Христі ніхто «не ходитиме в темряві, але матиме Світло життя» (Івана 8:12).



English


Повернутися на стартову українську сторінку

Чому Бог промовив під час творіння: «Нехай буде світло»?

Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries