settings icon
share icon
Запитання

Що говорить Біблія про карму?

Відповідь


Карма – це теологічна концепція в буддистській та індуїстській релігіях. Її ідея полягає в тому, що ваше теперішнє життя визначає якість вашого життя після реінкарнації. Якщо ви – безкорислива, добра та богобоязлива людина в цьому житті, то будете винагороджені, переродившись у кращому житті. Однак якщо ви ведете життя, сповнене егоїзму та зла, то будете перевтілені у гірше життя. Іншими словами, ви пожинаєте в наступному житті те, що сієте в цьому. Карма заснована на теологічній вірі в реінкарнацію. Біблія відкидає ідею реінкарнації, тому вона не підтримує ідею карми.

У Посланні до Євреїв 9:27 написано: «Як призначено людям один раз померти, а потім суд». У цьому біблійному вірші очевидні два важливі для християн моменти, які заперечують можливість реінкарнації та карми. По-перше, тут стверджується, що ми «один раз помремо», а це означає, що люди народжуються один раз і лише одного разу вмирають. Не існує нескінченного циклу життя, смерті та відродження – ця ідея притаманна теорії реінкарнації. По-друге, в цьому тексті сказано, що після смерті ми постанемо перед судом, а це означає, що немає другого шансу для виправлення, який є в реінкарнації та кармі. Ви отримуєте одну спробу в житті і живете у відповідності з Божим планом.

Біблія багато говорить про сіяння та жнива. Книга Йова 4:8 говорить: «Я побачив тих, які орють неплідні місця, вони ж, засіваючи їх, пожнуть собі болі». Псалом 125:5 повідомляє: «Ті, хто сіє в сльозах, з радістю жатимуть». В Євангелії від Луки 12:24 написано: «Дивіться на ворон, які не сіють, не жнуть, не мають ні комори, ні клуні, а Бог годує їх. Наскільки ж більше за птахів ви варті!». У кожному з цих випадків, а також в усіх інших згадках про сіяння та жнива, акт отримання нагороди за наші дії відбувається в цьому житті, а не в майбутньому. Ці місця дають зрозуміти, що плоди, які ви пожнете, відповідатимуть вашим учинкам. Крім того, посіяне вами за життя впливатиме на винагороду або покарання в житті потойбічному.

Потойбічне життя – це не відродження чи перевтілення в інше тіло тут на землі. Це – або вічні страждання в пеклі (Матвія 25:46), або вічне життя на небесах з Ісусом, Який помер, аби ми могли вічно жити з Ним. Це має бути метою нашого життя на землі. Апостол Павло писав у Посланні до Галатів 6:8–9: «Адже хто сіє для свого тіла, – пожне від тіла тління, а хто сіє для духа, – пожне від Духа вічне життя. Роблячи добро, не втрачаймо запалу, бо свого часу пожнемо, якщо не ослабнемо».

Нарешті, ми повинні завжди пам’ятати, що саме Ісус та Його смерть на хресті привели до отриманнями нами вічного життя, і це можливо лише через віру в Ісуса. Послання до Ефесян 2:8–9 говорить нам: «Адже ви спасенні благодаттю через віру, і це не від вас, це Божий дар, не від діл, щоб ніхто не хвалився!». Таким чином, поняття реінкарнації та карми несумісні з біблійним вченням про життя і смерть, про сівбу та жнива, про вічне життя.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що говорить Біблія про карму?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries