settings icon
share icon
Запитання

Чи був Юда Іскаріотський прощений/спасенний?

Відповідь


Біблія чітко вказує, що Юда не був спасенний. Сам Ісус сказав про нього: «Людський Син справді йде, як про Нього написано; але горе тому чоловікові, що видасть Людського Сина! Було б краще йому, коли б той чоловік не родився!» (Матвія 26:24). Тут показана взаємодія Божої верховної влади та волі людини. Господь від одвічних часів визначив, що Христос буде виданий Юдою, помре на хресті за наші гріхи і воскресне. Це те, що мав на увазі Ісус, сказавши – «...йде, як про Нього написано». Ніщо би не зупинило Божий план спасіння людства.

Однак факт передбачення не виправдовує Юду і не звільняє його від покарання, яке він понесе за свою роль у цій драмі. Він зробив свій вибір, який став причиною його прокляття. Водночас, цей вибір ідеально вписувався у суверенний Божий план. Господь контролює не лише добро, але й зло людини для досягнення Своїх власних цілей. У наведеному вище вірші ми читаємо, що Ісус засуджує Юду, але якщо врахувати, що той пробув із Ним майже три роки, то стає очевидним, що в нього було багато можливостей для спасіння та покаяння. Навіть після свого жахливого вчинку Юда міг впасти на коліна, просячи в Бога прощення за свою зраду. Проте він цього не зробив. Можливо, він відчував докори сумління, породжені страхом, через що повернув гроші фарисеям, але він ніколи не розкаявся, вважаючи за краще замість цього вчинити самогубство, найбільший вияв егоїзму (Матвія 27:5-8).

В Івана 17:12 про Юду сказано наступне: «Коли з ними на світі Я був, Я беріг їх у Ймення Твоє, тих, що дав Ти Мені, і зберіг, і ніхто з них не згинув, крім призначеного на загибель, щоб збулося Писання». Можливо, якийсь час Юда вважав Ісуса пророком або навіть вірив, що Він є Месією. Христос посилав учнів проповідувати Євангеліє та творити чудеса зцілення (Луки 9:1-6), і Юда був серед них. Він вірив, але це не була справжня рятівна віра. Він ніколи не був «спасенний», хоча й деякий час був послідовником Христа.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи був Юда Іскаріотський прощений/спасенний?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries