settings icon
share icon
Запитання

Чи є істина відносною?

Відповідь


Коли хтось стверджує, що істина є відносною, то зазвичай мається на увазі, що абсолютної істини не існує. Деякі речі можуть видаватись вірними вам, але вони не є вірними для мене. Якщо ви вірите у щось, то це є вірним для вас. Якщо я не вірю у щось, – це невірне для мене. Коли люди кажуть – «добре, що ви вважаєте, що Бог існує, проте для мене Він не існує» – вони висловлюють поширену думку, що будь-яка істина є відносною.

Уся концепція «відносності істини» звучить толерантно та неупереджено. Проте при ретельнішому аналізі все зовсім не так. По суті, кажучи, що «Бог існує для вас, але не для мене», людина має на увазі, що думка іншої людини щодо Бога є невірною. Вона висловлює своє судження. Але насправді ніхто не може вірити в те, що будь-яка істина є відносною. Жодна розсудлива людина не скаже: «Гравітація діє на вас, але не на мене», готуючись стрибнути з висотного будинку та вважаючи, що залишиться неушкодженою.

Твердження про відносність істини, по суті, суперечить самому собі. Кажучи «істина є відносною», людина цим же висловлює певну істину. Проте якщо будь-яка істина відносна, тоді і це її твердження буде відносним, а значить ми не можемо вважати, що воно є істинним.

Безумовно, існують твердження, які є відносними. Наприклад, «Форд Мустанг – найкрутіший автомобіль за всю історію автомобілебудування» – це відносне твердження. Людина може вважати, що це насправді істина, однак немає абсолютного стандарту, який вимірює «крутість» автомобіля. Це – просто переконання або погляд. Але твердження «цей червоний Форд Мустанг, припаркований на вулиці, належить мені» не є відносним. Воно або істинне, або хибне, і ґрунтується на об'єктивній реальності. Якщо Мустанг на вулиці – синій (а не червоний), то твердження є помилковим. Якщо червоний Мустанг, який стоїть на вулиці, належить іншій людині, то твердження також є помилковим – воно не відповідає дійсності.

У цілому погляди людей є відносними. І багато хто приписує всі питання щодо Бога або релігії також до сфери поглядів. «Якщо ви волієте вірити в Ісуса, – чудово, якщо вам так подобається». Проте Біблія та християни кажуть, що істина не є відносною, незалежно від предмета. Існує об'єктивна духовна реальність, так само, як існує об'єктивна фізична реальність. Бог не змінюється (Малахії 3:6); Христос порівнює Своє вчення з міцним, непорушним каменем (Матвія 7:24). Він – єдиний шлях до спасіння, і це є абсолютно вірним для кожної людини у всі часи (Івана 14:6). Подібно до того, як люди мають дихати, щоб існувати фізично, їм необхідно народитися згори через віру в Ісуса, щоб існувати духовно (Івана 3:3).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є істина відносною?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries