settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія говорить про нелегальну імміграцію?

Відповідь


У посланні до Римлян 13:1-7 чітко говориться, що Бог очікує від нас дотримання державних законів. Єдиний виняток можливий лише в тому випадку, коли ці закони перешкоджають нашому виконанню Господніх повелінь (Дії 5:29). Незаконна імміграція є порушенням державного законодавства і Святе Письмо не забороняє народам приймати імміграційні закони. Тому незаконне проникнення до іншої країни є гріхом і непокорою Богові.

У наші дні незаконна імміграція є безумовно спірним питанням у деяких країнах. Дехто називає імміграційні закони несправедливими і навіть дискримінаційними, намагаючись виправдати незаконну імміграцію. Але текст у Римлянам 13:1-7 не дозволяє нам порушувати закон лише тому, що він несправедливий. Знову ж, мова йде не про справедливість закону. Єдиний біблійний привід порушити державний закон – якщо він суперечить Божому Слову. Коли Павло писав послання римлянам, він перебував під владою Римської імперії, очолюваної, мабуть, найбільш розбещеним з усіх імператорів – Нероном. Під час його правління існувало чимало законів, які були несправедливими, нечесними або відверто злими. Проте Павло закликав християн коритися владі.

Чи є імміграційні закони деяких країн нечесними або несправедливими? Дехто так вважає, але справа не в цьому. Всі розвинені країни світу мають імміграційні закони, десь вони суворіші, десь – менш суворі. Біблія не забороняє країнам тримати свої кордони повністю відкритими або ж повністю закритими. У Римлянам 13:1-7 владі також надається право карати порушників закону. І вона має уповноважена вирішувати, яким буде це покарання – тюремним ув'язненням, депортацією чи навіть чимось серйознішим.

Переважна більшість людей зважується на нелегальну імміграцію через прагнення до кращого життя, забезпечення своїх родини і звільнення від бідності. Це похвальні цілі та мотиви. Проте порушення закону заради чогось «хорошого» не відповідає Біблії. Так, вона вказує нам дбати про бідних, сиріт і вдів (Галатам 2:10; Якова 1:27; 2:2-15). Але це доручення піклуватися про нужденних не означає, що ми маємо порушувати закон, виконуючи його. Отже, підтримка, стимулювання чи сприяння нелегальній імміграції також є порушенням Божого Слова. Ті, хто прагне іммігрувати в іншу країну, мають завжди дотримуватися відповідних законів цієї країни. І хоча це може призводити до затримок і розчарувань, але людина не має права порушувати закон.

Яким є біблійне вирішення проблеми нелегальної імміграції? Простим – не робити цього та підкорятися законам. Якщо Біблія забороняє порушувати закони, що можна зробити із несправедливим законодавством про імміграцію? Громадяни мають повне право прагнути до змін імміграційного законодавства. Якщо ви переконані в тому, що імміграційний закон є несправедливим, робіть усе в рамках закону та межах своїх сил, аби змінити цей закон: моліться, просіть і звертайтеся до влади, голосуйте тощо. Нам як християнам слід першими прагнути до зміни будь-яких законів, які є несправедливими. Водночас, ми також маємо демонструвати свій послух Богові, підкоряючись уряду, який Він поставив над нами.

«Отож, коріться кожному людському творінню ради Господа, – чи то цареві, як найвищому, чи то володарям, як від нього посланим для карання злочинців та для похвали доброчинців. Бо така Божа воля, щоб доброчинці гамували неуцтво нерозумних людей, – як вільні, а не як ті, що мають волю на прикриття лихого, але як раби Божі» (1 Петра 2:13-16).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія говорить про нелегальну імміграцію?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries