settings icon
share icon
Запитання

Чому важлива людська природа Ісуса?

Відповідь


Людська природа Христа настільки ж важлива, як і Його божественність. Він народився як людина, будучи повністю Богом. Концепцію людської природи Ісуса, що співіснує з Його божественною природою, обмеженій людині важко зрозуміти. Однак те, що Він – повністю людина й повністю Бог, є біблійним фактом. Дехто відкидає цю біблійну істину та заявляє, що Христос був людиною, але не Богом (ебіонізм). Докетизм – це теорія, що Ісус був Богом, але не людиною. Обидві ці позиції є небіблійними та хибними.

Ісус мав народитись як людина з кількох причин. Одна з них викладена в Галатам 4:4-5: «Як настало ж виповнення часу, Бог послав Свого Сина, що родився від жони, та став під Законом, щоб викупити підзаконних, щоб усиновлення ми прийняли». Тільки людина може бути «під Законом». Жодна тварина чи ангельська істота не підвладні йому. І лише людина може викупити інших людей. Усі люди, що народилися підвладними Божому законові, винні в його порушенні. Тільки досконала людина – Ісус Христос – могла досконало й цілковито виконати закон. Він викупив нас на хресті, обмінявши наш гріх на Свою довершену праведність (2 Коринтянам 5:21).

Інша причина, з якої Ісус мав бути повністю людиною, полягає в тому, що Бог встановив необхідність пролиття крові для прощення гріхів (Левит 17:11; Євреям 9:22). Крові тварин, яка хоча й була тимчасово прийнятною як передвістя крові досконалої Боголюдини, було недостатньо для постійного прощення гріхів, «бо тож неможливе, щоб кров биків та козлів здіймала гріхи!» (Євреям 10:4). Ісус Христос, досконалий Божий Агнець, пожертвував Своїм людським життям і пролив Свою людську кров, щоб викупити гріхи всіх, хто коли-небудь повірить у Нього. Якби Він не був людиною, це було би неможливо.

Крім того, людська природа Христа дозволяє Йому ставитися до нас так, як не можуть інші істоти. «Бо ми маємо не такого Первосвященика, що не міг би співчувати слабостям нашим, але випробуваного в усьому, подібно до нас, окрім гріха» (Євреям 4:15). Лише людина може співчувати нашим слабкостям і спокусам. Будучи людиною, Ісус піддавався таким же випробуванням, як і ми, тому Він може співчувати й допомагати нам. Він був випробовуваний, Його переслідували та зневажали, Він був бідним, терпів фізичний біль і зазнав мук тривалої та найжорстокішої смерті. Тільки людина могла відчути всі ці речі, і тільки людина може цілком зрозуміти їх через власний досвід.

Зрештою, Ісусові було необхідно прийти у тілі, бо віра в цю істину є передумовою для спасіння. Проголошення того, що Він прийшов у тілі, є ознакою Божого Духа, тоді як антихрист і всі його послідовники це заперечують (1 Івана 4:2-3). Христос прийшов у плоті, Він здатний співчувати нашим людським слабкостям, Його людська кров була пролита за наші гріхи; Він був повністю людиною і повністю Богом. Ці біблійні істини не можна заперечувати.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому важлива людська природа Ісуса?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries