settings icon
share icon
Запитання

Що таке гамартіологія?

Відповідь


Гамартіологія – це наука про гріх. Вона розглядає, як гріх виник, як він впливає на людство і до яких вічних наслідків призводить. Згрішити – це, по суті, «не влучити в ціль». Ми всі хибимо, не досягаючи цілі Божої праведності (Римлянам 3:23). Отже, гамартіологія пояснює, чому ми хибимо, як це відбувається та якими є наслідки. Ось деякі ключові питання, що розглядає гамартіологія:

Яким є визначення гріха? Гріх описаний у Біблії як порушення Божого закону (1 Івана 3:4) та повстання проти Нього (Повторення Закону 9:7; Ісуса Навина 1:18).

Чи всі ми успадкували гріх від Адама та Єви? У посланні до Римлян 5:12 сказано: «Бо як через одну людину гріх увійшов у світ, а з гріхом і смерть, так у всіх людей увійшла смерть, тому що всі згрішили» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства) .

Чи всі гріхи є однаковими для Бога? Гріхи мають різні ступені – одні гріхи є гіршими за інші. Водночас, щодо вічних наслідків і спасіння всі вони є однаковими. Кожний гріх призводить до вічного засудження (Римлянам 6:23).

Як ми можемо дізнатися, чи є щось гріхом? Є речі, які безпосередньо згадані в Біблії та названі гріхом. Складніше питання полягає у визначенні того, що є гріховним, у тих сферах, які в Біблії безпосередньо не розглядаються.

Може видаватися, що вивчення такого депресивного предмета, як гріх, є непродуктивним для християн. Зрештою, хіба ми не спасенні від гріха кров'ю Христа? Так! Але перш ніж ми зможемо зрозуміти спасіння, нам слід спочатку усвідомити, чому воно нам необхідне. Ось тут і стає в нагоді гамартіологія. Вона пояснює, що всі ми живемо в гріху – успадкованому, зарахованому й обраному нами особисто. Вона демонструє, чому Бог повинен засудити нас за наші гріхи. Гамартіологія також вказує на вирішення проблеми гріха – викупну жертву Ісуса Христа. Коли ми насправді вникаємо в суть своєї гріховної природи, то починаємо розуміти глибину й велич природи нашого Бога, Який, з одного боку, засуджує грішників до пекла на праведному суді, а потім, з іншого боку, задовольняє Свою власну вимогу досконалості. Лише усвідомивши глибину гріха, ми можемо зрозуміти неосяжність Божої любові до грішників.

Ключовий уривок зі Святого Письма щодо гамартіології записаний у Римлянам 3:23-24: «Адже всі згрішили й позбавлені Божої слави, але оправдуються даром, Його благодаттю, через викуплення, що в Ісусі Христі».

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке гамартіологія?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries