Що означає стерегти своє серце?


Запитання: Що означає стерегти своє серце?

Відповідь:
Текст у книзі Приповісті 4:23-26 напучує віруючих: «Над усе, що лише стережеться, серце своє стережи, бо з нього походить життя. Відкинь ти від себе лукавство уст, віддали ти від себе крутійство губ. Нехай дивляться очі твої уперед, а повіки твої нехай перед тобою простують. Стежку ніг своїх вирівняй, і стануть міцні всі дороги твої». Кажучи про охорону серця, Соломон насправді має на увазі внутрішнє ядро людини – думки, почуття, бажання, воля та рішення – що робить її такою, якою вона є. Біблія стверджує, що наші думки часто визначають, ким ми стаємо (Приповісті 23:7; 27:19). Розум людини відображає те, ким вона є насправді, а не просто її дії чи слова. Ось чому Бог досліджує наше серце, а не просто зовнішність і те, ким ми хочемо видаватися (1 Самуїла 16:7).

Подібно до того, як різні хвороби і розлади впливають на фізичне серце, так само багато недугів духовного серця можуть перешкоджати зростанню та розвитку віруючих. Атеросклероз – це затвердіння артерій через накопичення холестеринових бляшок і рубців на їхніх стінках. Затвердіння духовного серця також можливе, якщо ми відмовляємося визнати або прийняти Божу істину. Хоча Єгипет уражала одна кара за іншою, фараон відмовився звільнити ізраїльтян з рабства і зробив своє серце запеклим проти істини, що Всемогутній Бог мав намір звільнити Своїх людей (Вихід 7:22; 8:28; 9:34). У Псалмі 94:7-9 цар Давид благає народ не робити твердими свої серця в повстанні проти Бога, як вони це робили в пустелі. Існує багато речей, які можуть зробити серце людини закам'янілим і призвести її до заперечення Бога, і так само, як холестерин блокує кровообіг, вони перешкоджають вільному потоку Божого миру та благословень, що надаються за послух. Тому захист від бунтівного духу та розвиток духу покірного послуху Божому Слову – це перший крок до збереження серця.

Шум у серці – це патологічний стан через дефект серцевих клапанів. Останні діють як двері, запобігаючи відтоку крові. Духовні шуми виникають, коли віруючі вдаються до скарг, пліток, суперечок і розбратів. Біблія неодноразово закликає уникати невдоволення та нарікання (Івана 6:43; Филип'янам 2:14). Іноді віруючі перемикають свою увагу з Божих планів, цілей і благословень на марноти світу. Господь бачить у цьому брак віри, а без віри догодити Йому неможливо (Євреям 11:6). Замість цього нам сказано прагнути задоволеності в усьому, покладаючись на те, що Бог забезпечить нас усім необхідним у визначений Ним час (Євреям 13:5). Захист від духу невдоволення та зрощування духу вдячності й довіри – це другий крок до збереження серця.

Хронічна серцева недостатність – це нездатність серця качати кров по організму через слабкість його стінок. Вона може виникнути внаслідок гіпертонії (високого кров'яного тиску), інфарктів міокарда (серцевих нападів) та аномального розширення серця. Духовними еквівалентами є гнів, поступка спокусі та гординя. Гнів діє, як отрута для тіла – як фізичного, так і духовного – і підштовхує віруючих до спокуси поранити інших своїми діями та словами. Текст в Ефесянам 4:31-32 напучує: «Усяке подратування, і гнів, і лютість, і крик, і лайка нехай буде взято від вас разом із усякою злобою. А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа вам простив».

Кожний християнин втягнутий у постійну, напружену війну з демонічними силами. Багато з нас настільки прагнуть вести зовнішню духовну боротьбу, що забувають про те, що більша частина нашої битви точиться не з зовнішніми силами, а з нашим власним розумом і думками. В Якова 1:14-16 нам сказано: «Але кожен спокушується, як надиться й зводиться пожадливістю власною. Пожадливість потому, зачавши, народжує гріх, а зроблений гріх народжує смерть. Не обманюйтесь, брати мої любі». Гріх завжди зароджується в розумі. Грішник має спочатку «зачати» й зосередитися на гріховній дії, перш ніж скоїть її насправді. Тому перша лінія захисту має полягати в тому, щоб відмовитися навіть від думок про невірні вчинки. Апостол Павло велить нам «полонити» кожну думку та знання, щоб вони відповідали Божій волі (2 Коринтянам 10:3-5).

У Приповісті 16:18 сказано, що гординя призводить до загибелі. У вірші 16:5 написано: «Огида для Господа всякий бундючний». Гординя була першим великим гріхом сатани, коли він вирішив, що може стати рівним Богу, і підбурив третину ангелів до повстання на небесах (Єзекіїля 28:17). З цієї причини він був вигнаний з небес. Диявол також спокушав Єву в Едемському саду, звертаючись до її егоїзму. Він сказав: «Бо відає Бог, що дня того, коли будете з нього ви їсти, ваші очі розкриються, і станете ви, немов Боги, знаючі добро й зло» (Буття 3:5). Єва хотіла бути такою ж мудрою, як Бог, тому піддалася спокусі з'їсти плід із забороненого дерева. Отже, гординя призвела до падіння і людини. Сатана не хотів, щоб людина корилася Богові, але сам став для себе богом, визначаючи власну реальність, значення й етику. Ця диявольська філософія є фундаментом чаклунства, світського гуманізму та течії нью-ейдж.

Ухилятися від гніву, гордині та спокус – також важливий елемент збереження серця. Павло напучує нас: «Наостанку, браття, що тільки правдиве, що тільки чесне, що тільки праведне, що тільки чисте, що тільки любе, що тільки гідне хвали, коли яка чеснота, коли яка похвала, – думайте про це» (Филип'янам 4:8). Зосередившись на цих речах, ви зможете збудувати захисні мури навколо своїх сердець.

English


Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає стерегти своє серце?

Дізнайтеся, як ...

Провести вічність із Богом



Отримати прощення від Бога