settings icon
share icon
Запитання

Що означає вгашати/засмучувати Святого Духа?

Відповідь


Коли слово «вгашати» використовується у Святому Письмі, зазвичай, мається на увазі приглушення вогню. Коли віруючі беруть щит віри, який є частиною Божественних обладунків (Ефесянам 6:16), вони відбивають розпечені стріли диявола. Говорячи про пекло, Христос описував місце із невгасимим вогнем (Марка 9:44, 46, 48). Святий Дух також є вогнем, який живе в кожному віруючому. Він бажає виявляти Себе в наших діях і думках. Коли ж віруючі не дозволяють Духові проявлятися в їхніх діях, чинячи те, що, як їм відомо, є неправильним, тоді вони приглушують чи вгашають Духа (1 Солунянам 5:19). Вони не дозволяють Духові проявити Себе згідно з Його волею.

Аби зрозуміти, що означає «засмучувати» Духа, ми спершу маємо визнати, що лише особистість може засмучуватися, відтак, Святий Дух має бути особистістю, щоб відчувати це почуття. Беручи до уваги цей аспект, ми можемо краще зрозуміти, яким чином Він може бути засмучений – головним чином тому, що нам також властиво засмучуватися. Отже, Ефесянам 4:30 застерігає нас не засмучувати Святого Духа. Давайте зупинимося на цьому уривку та спробуємо зрозуміти, що Павло хотів цим сказати. Ми можемо засмучувати Духа, ведучи себе, як язичники (4:17–19), обманюючи (4:25), даючи волю гніву (4:26–27), займаючись злодійством (4:28), лихословлячи (4:29), будучи дратівливими (4:31) чи жорстокосердими (4:32), а також через розпусту або аморальність (5:3–5). Святий Дух засмучується тоді, коли ми грішимо, на ділі або ж у наших думках.

Наслідки вгашання або засмучення Святого Духа однакові, оскільки це перешкоджає благочестивому життю. Це відбувається тоді, коли віруючий повстає проти Бога і слідує за власними гріховними бажаннями. Єдиний правильний шлях – це той, що веде віруючого ближче до Бога і до чистоти, а також віддаляє від світу та гріха. Так само, як і ми би не хотіли, щоб нас засмучували, і як ми прагнемо не вгашати те, що є добрим, – нам не слід ображати або вгашати Святого Духа, відмовляючись коритися Його керівництву.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає вгашати/засмучувати Святого Духа?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries