settings icon
share icon
Запитання

Який гріх є найгіршим?

Відповідь


З позиції вічності немає гіршого гріха, ніж іще один гріх. Усі гріхи відокремлюють нас від Бога, і всі вони вимагають викуплення. Також немає й «найбільшого гріха» в сенсі «смертного» та «непростимого» гріха, як навчає Католицька церква. Всі гріхи є «смертними», бо навіть один гріх робить грішника гідним духовної смерті й вічного відокремлення від Господа. Водночас у Біблії насправді сказано, що в день суду люди за одні гріхи будуть покарані більше, ніж за інші (Матвія 11:22, 24; Луки 10:12, 14).

Ісус також згадував в Івана 19:11, що один гріх є «більшим» (хоча й не «найбільшим»). Звертаючись до Понтія Пилата, Він сказав: «Тому той, хто Мене видав тобі, має більший гріх» (тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Він мав на увазі, що вина тих, хто передав Його в руки Пилата, – Юди та Каяфи – була більша за вину самого Пилата, бо це був свідомий і холоднокровний учинок людей, які бачили незаперечні докази Його чудес та вчення, що чітко вказували на Нього як на Месію й Божого Сина. Цей гріх був більшим за гріх тих, хто не знав про Нього. Це може означати, що ті, хто отримав знання про Ісуса як Божого Сина та відкинув Його, отримають більше покарання, ніж ті, хто Його не знав: «Якби ви були сліпі, то не мали би гріха, але ви кажете, що бачите, тож гріх ваш залишається на вас» (Івана 9:41).

Але ці приклади не доводять, що якийсь гріх може бути «більшим» за всі інші. У книзі Притчі 6:16-19 наведений перелік із семи гріхів, які Бог ненавидить і які є огидними для Нього: «гордовитий погляд очей, оманливий язик, руки, що проливають невинну кров, серце, що замишляє злі плани, ноги, що поспішають на злочин, фальшивий свідок, який говорить неправду і сіє чвари між братами!». Проте жоден із цих семи гріхів не названий більшим за будь-який інший, і жоден не визначений як найбільший із гріхів.

І хоча Біблія не називає якийсь гріх найбільшим, у ній згадується непростимий гріх – гріх невір'я. Людина, що помирає в невір'ї, не буде прощена. Святе Письмо ясно каже, що через Свою любов до людства Бог надав «засіб» для вічного спасіння – Ісуса Христа та Його смерть на хресті – «щоб кожний, хто вірить у Нього, не загинув, але мав життя вічне» (Івана 3:16). Єдиний випадок, який не може бути прощений, – коли хтось відкидає цей «засіб». Ісус сказав: «Я є дорога, і правда, і життя! Ніхто не приходить до Отця, якщо не через Мене» (Івана 14:6), вказуючи, що Він і лише Він є шляхом до Бога й спасіння. Відмова від єдиного засобу спасіння є непростимою та в цьому сенсі є найбільшим гріхом.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Який гріх є найгіршим?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries