settings icon
share icon
Запитання

Що таке духовні дари слова мудрості та слова знання?

Відповідь


У Святому Письмі ми зустрічаємо три списки духовних дарів (Римлянам 12:6-8; 1 Коринтянам 12:4-11 і 1 Коринтянам 12:28), але лише в одному з них згадуються дари, названі словом мудрості та словом знання (1 Коринтянам 12:8). Існує багато плутанини щодо того, в чому саме полягають ці два дари. Можливо, найкраще буде описати, чим вони не є.

Деякі християни із харизматичних та п'ятидесятницьких церков вважають, що за допомогою духовних дарів слова знання і слова мудрості Святий Дух промовляє через одного віруючого до іншого, даруючи одкровення щодо рішення або ситуації. Вони часто говорять наступне: «Я маю для тебе слово від Господа». Кажучи це, вони заявляють, що говорять від Божого імені, й очікують суворого дотримання їхніх слів.

Таке розуміння дарів слова знання та слова мудрості перебуває в небезпечній близькості до заперечення доктрини про достатність Святого Письма. Якщо Господь продовжує виявляти Свою волю й мудрість через особливі одкровення окремим особам, то чи може Його Слово дійсно вважатися достатнім для того, «щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова» (2 Тимофію 3:17)? Чи справді Він дав нам усе необхідне для благочестивого життя (2 Петра 1:3), якщо ми очікуємо на Його особливі одкровення від інших людей? Це не означає, що Бог ніколи не використовує людей, аби звертатися до нас, однак, якщо ми залежні від прямих послань від Нього через інших людей, то чи справді Біблія є достатньою, якою вона себе називає?

Отже, якщо слово мудрості та слово знання не є дарами пророцтва/одкровення, то чим же вони є? Ми точно знаємо одне: Дух дає ці дари для збудування Тіла Христового – «кожному дається виявлення Духа на користь» церкві (1 Коринтянам 12:7). Хаос, який так часто панує в церквах, що сприймають слово знання та слово мудрості як дари одкровення, безумовно, користі не несе. Непевні, туманні, а іноді й суперечливі «слова від Господа» походять не від Нього, бо Він не є Богом безладу (1 Коринтянам 14:33). Вони також не об'єднують християн для їхнього збудування; навпаки, зазвичай, це призводить до розділення і чвар. Часто дари слова знання та/або слова мудрості використовуються для здобуття влади над іншими людьми, роблячи їх залежними від тих, хто стверджує, що володіє цими дарами. Очевидно, що таке невірне використання цих дарів не походить від Господа.

Зважаючи на вищесказане, ми пропонуємо наступні визначення духовних дарів слова мудрості та слова знання:

Слово мудрості: той факт, що цей дар названий «словом» мудрості, означає, що він є одним із «вербальних» (словесних) дарів. Людина, що володіє цим даром, може розуміти й проголошувати біблійну істину так, щоб її можна було з мудрістю застосовувати у життєвих ситуаціях.

Слово знання: також вербальний дар, який вказує на розуміння істини, що походить лише з Божого одкровення. Люди, що мають цей дар, знають і розуміють глибокі таїни про Господа та Його Слово.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке духовні дари слова мудрості та слова знання?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries