settings icon
share icon
Запитання

Що таке духовний дар учителювання?

Відповідь


Духовний дар учителювання є одним із дарів Святого Духа (Римлянам 12:6-8; 1 Коринтянам 12:28; Ефесянам 4:1-12). Він позволяє ефективно передавати біблійну істину іншим людям. Найчастіше, хоч і не завжди, він використовується у контексті місцевої церкви. Дар учителювання включає в себе аналіз і проголошення Божого Слова, пояснення його змісту та застосування у житті слухача. Обдарований учитель – той, хто має унікальну здібність ясно навчати і передавати знання, зокрема доктрини віри та біблійні істини.

Бог надав духовні дари для збудування Своєї церкви. Павло вказав церкві Коринту прагнути до розвитку, кажучи: «Так і ви, що пильнуєте про духовні дари, – дбайте, щоб збагачуватись через них на збудування Церкви!» (1 Коринтянам 14:12). Отже, духовний дар («харизмата» грецькою мовою) – надприродна, милостиво дарована Господом здібність виконувати служіння для збудування Тіла Христового. Її неможливо заслужити. І хоча духовний дар можна розвинути, для його реалізації потрібні надприродні здібності. Одним із таких дарів є учителювання.

Грецьке слово «вчитель» – «дидаскалос» – також означає «наставник». Ми бачимо приклади вчителювання в усій Біблії. Сам Ісус був Великим учителем, і Він велів Своїм учням: «Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів» (Матвія 28:19-20). Христос вказав апостолам навчати нових учнів усьому, що Він заповів, наставляючи їх як у навчанні, так і в святому житті. Його служителі мають навчати не людським заповідям або чомусь іншому, що походить від них чи інших людей, а лише тому, що вказано Христом.

Дар учителювання може використовуватися по-різному: класи церковних шкіл, біблійні школи, коледжі, семінарії та домашні групи вивчення Біблії. Той, хто володіє таким даром, може викладати як окремим особам, так і групам. Людина з природним талантом може навчити багато чому, але людина з духовним даром учителювання викладає зміст Божого Слова. Вона може викладати біблійну звістку в цілому або розділяти її на окремі абзаци та вірші. При використанні дару вчителювання не з'являються нові матеріали – вчитель просто пояснює зміст тексту Святого Письма.

Учителювання – це надприродний дар Святого Духа, йому не можна навчитися чи виробити самостійно. Маючи вчені ступені, але без духовного дару, людина не зможе викласти Біблію так, як та, що не має ґрунтовної формальної освіти, проте володіє даром учителювання.

В Ефесянам 4:11-12 Павло перелічує основні дари, призначені для збудування церкви. У вірші 11 учителі пов'язані з пастирями. Це не обов'язково означає, що це – одне й те ж, але, мабуть, пастир також є і вчителем. Грецьке слово, що перекладається як «пастир» («поімен»), означає «пастух». Духовний пастир дбає про своїх людей так само, як пастух – про свою отару. І як пастух годує своїх овець, так і пастир зобов'язаний живити своїх людей духовною їжею Святого Письма.

Церква збудовується за допомогою дару вчителювання, оскільки люди слухають Боже Слово та розуміють його значення і застосування у своєму житті. Господь наділяє багатьох віруючих цим даром, аби наставляти оточуючих у вірі й надавати їм можливість зростати в мудрості, знаннях і благодаті (2 Петра 3:18).

Як християни можуть дізнатися, чи є в них дар учителювання? Їм слід почати із прохання до Господа про можливість викладати в класі церковної школи або в групі вивчення Біблії під наглядом обдарованого вчителя. Якщо вони побачать, що можуть пояснити зміст і значення Божого Слова, а їхні слухачі реагуватимуть позитивно, то в них, імовірно, є цей дар. У такому разі їм слід молитися про подальші можливості для його використання та розвитку.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке духовний дар учителювання?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries