settings icon
share icon
Запитання

Що таке духовний дар пророцтва?

Відповідь


Дар пророцтва згадується серед інших дарів Святого Духа у 1 Коринтянам 12:10 і Римлянам 12:6. Грецьке слово, перекладене як «пророцтво» або «пророкування» в цих уривках, означає «прорікати» або проголошувати Божу волю, тлумачити Його цілі або якимось іншим чином роз'яснювати Його істину. Багато людей невірно сприймають дар пророцтва як здатність провіщати майбутнє. Хоча знання про майбутні події іноді могло бути аспектом дару пророцтва, це був перш за все дар проголошення, а не передбачення.

Пастора/проповідника, що звіщає біблійну звістку, можна вважати людиною, що «прорікає» у тому розумінні, що він проголошує Божу волю. Із завершенням новозавітного канону прорікання змінилося з проголошення нового одкровення на проголошення завершеного одкровення, вже наданого Господом. В Юди 3 говориться про «віру, раз дану святим». Інакше кажучи, віра, якої ми дотримуємося, була встановлена навіки, і вона не потребує доповнень чи уточнень, які походять із небіблійних одкровень.

Також зверніть увагу на перехід від пророків до учителів у 2 Петра 2:1: «А між людом були й неправдиві пророки, як і будуть між вас учителі неправдиві». Петро вказує, що в Старому Завіті були пророки, тоді як у церкві будуть учителі. Духовний дар пророцтва, в розумінні отримання нових одкровень від Бога для повідомлення іншим людям, припинився із завершенням Біблії. Водночас коли пророцтво було даром одкровення, воно призначалося «на збудування, і на умовлення, і на розраду» (1 Коринтянам 14:3). Сучасний дар пророцтва, який більше схожий на наставництво, все ще призначений для проголошення Божої істини. Змінилося лише те, що ця істина сьогодні вже цілковито відкрита в Його Слові, на відміну від періоду ранньої церкви.

Християнам слід бути надзвичайно обережними з тими людьми, які заявляють про отримання «нових» послань від Бога. Одне діло – сказати: «Я бачив цікавий сон минулої ночі». І зовсім інше – коли хтось каже: «Господь послав мені сон минулої ночі, і ви маєте виконувати це». Жодні слова людини не мають розглядатися як рівні чи важливіші за Боже Слово. Нам слід дотримуватись одкровення, яке Господь уже надав, і присвятити себе принципу «sola scriptura» – лише Святе Письмо.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке духовний дар пророцтва?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries