settings icon
share icon
Запитання

Що таке брами пекла?

Відповідь


Фраза «брами аду» (або «гадеса» в оригіналі) трапляється лише один раз у всьому Святому Письмі – в Матвія 16:18. У цьому уривку Ісус каже про створення Своєї церкви: «І Я тобі кажу, що ти є Петро; і на цій скелі Я збудую Свою Церкву, і брами аду не переможуть її» (Матвія 16:18; тут і далі – Сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

На той момент Ісус ще не заснував Свою церкву. Фактично, це перше використання цього слова в Новому Завіті. Слово «церква», яке застосовується Ісусом, походить від грецького «екклесія», що означає «покликані» або «зібрання». Інакше кажучи, церква, про яку Ісус говорить як про Свою, – це зібрання людей, покликаних зі світу Євангелієм Христа.

Серед дослідників Біблії точаться активні дискусії щодо фактичного значення фрази «і брами аду не переможуть її». Одне з найкращих тлумачень полягає в наступному:

У стародавні часи міста були оточені стінами з брамами, і в битвах саме брами зазвичай були першою ціллю ворожих атак. Саме тому захист міста визначався надійністю його брам. Отже, «брами аду» (або «гадеса») означають його силу. Гадес / Аїд – це ім'я міфологічного бога, що править царством мертвих, яке ще часто називали «домом Аїда». Воно означало місце, куди спускаються всі, хто залишає це життя, незалежно від своїх моральних якостей. У Новому Завіті гадес є царством мертвих, і в цьому вірші він поданий, як могутнє місто з брамами, що символізують його силу.

Ісус каже тут про Свою близьку смерть. І хоча на Нього чекало розп'яття та поховання, Він мав воскреснути з мертвих і створити Свою церкву. Христос наголошує на тому факті, що сили смерті не зможуть стримати Його. Церква не лише буде заснованою, незважаючи на весь спротив пекла, – вона також і процвітатиме. Церква не занепаде ніколи, хоча покоління за поколіннями зазнаватимуть «атак» фізичної смерті, проте виникатимуть нові покоління, увічнюючи її. І це триватиме доти, поки вона не виконає свою місію на Землі, як повелів Ісус: «Дана Мені вся влада на небі й на землі. Тож ідіть і навчіть усі народи, хрестячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все, що Я заповів вам. І ось Я з вами по всі дні аж до кінця віку! Амінь» (Матвія 28:18-20).

Христос, вочевидь, заявляв, що смерть не зможе втримати Божий народ у полоні. Її брами недостатньо сильні, аби подолати та стримати Його церкву. Господь переміг смерть (Римлянам 8:2; Дії 2:24). І оскільки «смерть над Ним більше не панує» (Римлянам 6:9), вона більше не панує й над тими, хто Йому належить.

У сатани є сила смерті, і він завжди використовуватиме її, намагаючись зруйнувати церкву Христа. Проте ми маємо обітницю Ісуса, що Його церква – «покликані» – переможе: «Ще трохи, і світ більше не побачить Мене. Ви ж будете бачити Мене, бо Я живу, і ви будете жити» (Івана 14:19).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке брами пекла?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries