settings icon
share icon
Запитання

Що таке теорія інтервалу? Чи відбувалося щось у проміжку між Буття 1:1 і 1:2?

Відповідь


Буття 1:1–2 говорить: «На початку Бог створив небо та землю. Земля ж була непримітна і невпорядкована; над безоднею лежала темрява, а Дух Божий ширяв над водою» (тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Згідно з теорією інтервалу, Бог створив цілком функціональну землю з усіма тваринами, включаючи динозаврів та інших істот, про яких ми знаємо лише з викопних знахідок. Далі щось трапилося, повністю знищивши землю (деякі люди припускають, що це було падіння сатани на землю), і вона стала безформною та порожньою. З того моменту Бог почав усе спочатку, відтворивши землю в її райській формі, що описується далі в книзі Буття.

Ця теорія містить занадто багато проблем, щоб належним чином висвітлити це в короткій відповіді, враховуючи той факт, що якби щось важливе трапилося між цими двома віршами, то Бог би повідомив нам. Бог би не залишив нас у невіданні щодо якихось важливих речей. По-друге, Буття 1:31 говорить, що Бог назвав Своє творіння «дуже добрим», чого би Він, без сумніву, не сказав, якби зло вже увійшло в світ із падінням сатани під час «інтервалу». Продовжуючи в тому ж ключі, – якщо викопні знахідки пояснюються мільйонами років інтервалу, то це означало би, що смерть, хвороби та страждання були поширені за багато століть до падіння Адама. Натомість, Біблія говорить нам, що саме гріх Адама приніс смерть, хвороби та страждання в наше життя: «Бо як через одну людину гріх увійшов у світ, а з гріхом і смерть» (Римлянам 5:12).

Прихильники теорії інтервалу прагнуть узгодити думки сучасних вчених, що підтримують теорію стародавньої землі (переконання, що земля на мільярди років старіша за той вік, який може бути отриманий з підрахунків на підставі людських генеалогій, наведених у Біблії). Навіть деякі християни з благими намірами повірили в теорію стародавньої землі, тлумачачи значну частину 1-го розділу книги Буття алегорично, водночас намагаючись дотримуватися буквальної інтерпретації решти Святого Письма. Небезпека такого підходу полягає у тому, коли залишати алегорії, а коли вдаватися до буквального тлумачення. Чи був Адам реальною особою? Як ми можемо про це дізнатися? Якщо він не був таким, тоді чи справді він впустив гріх у людство, чи ж нам слід тлумачити алегорично і це? І якщо не було реального Адама, який привів гріх, успадкований усіма нами, тоді Ісус не мав причини вмирати на хресті. Небуквальний первородний гріх заперечує першочергову причину приходу Христа, яка пояснюється в 1 Коринтянам 15:22: «Як в Адамі всі помирають, так у Христі всі оживуть». У цей момент саме християнство стає обманом, а Біблія – лише гарною книгою оповідань і притч. Чи не бачимо ми, куди ведуть такі «міркування»?

Буття 1 просто не може бути приведене у відповідність з ідеєю, що Творіння тривало впродовж багатовікових періодів часу, як і з тим, що ці періоди мали місце між Буття 1:1 і 1:2. Що сталося між цими віршами? Абсолютно нічого! Буття 1:1 говорить нам, що Бог створив небо та землю. Буття 1:2 повідомляє нам, що коли Бог спочатку створив землю, то вона була безформною, порожньою та темною; вона не була готовою і заселеною створіннями. Решта 1-го розділу описує, як Бог завершив творіння землі, наповнюючи її життям, красою та добром. Біблія істинна, буквальна і бездоганна (Псалом 18:8–10). Наука ніколи не спростовувала будь-що з Біблії, і ніколи не спростує. Біблія є найвищим мірилом істини і стандартом, на підставі якого мають оцінюватися наукові теорії, а не навпаки.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке теорія інтервалу? Чи відбувалося щось у проміжку між Буття 1:1 і 1:2?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries