settings icon
share icon
Запитання

Що таке «вся Божа зброя»?

Відповідь


Фраза «вся Божа зброя» походить з послання Ефесянам 6:13–17: «Тому візьміть усю Божу зброю, щоб ви змогли дати опір у день зла і, усе подолавши, вистояти. Отже, стійте, підпережіться істиною, зодягніться в броню праведності, взуйтеся в готовність благовістити мир. Понад усе візьміть щит віри, яким зможете погасити всі вогненні стріли лукавого; візьміть шолом спасіння і духовний меч, яким є Боже Слово».

Ефесянам 6:12 чітко зазначає, що конфлікт із сатаною є духовним, тому жодна фізична зброя не може бути ефективно використана проти нього та його пособників. Нам не пропонується конкретний перелік тактичних дій, які будуть застосовуватися сатаною. Тим не менше, цей текст досить очевидний у тому, що якщо ми будемо дотримуватися всіх інструкцій, то зможемо встояти та здобудемо перемогу, незалежно від стратегій сатани.

Першим елементом нашої амуніції є істина (вірш 14). Це цілком зрозуміло, оскільки сатана названий «батьком неправди» (Івана 8:44). Брехня знаходиться високо в списку речей, що розцінюються Богом як мерзота (Притчі 6:16–17). Таким чином, ми покликані підперезатись істиною задля власного посвячення та спасіння, а також на благо тим, кому адресоване наше свідчення.

Також, у вірші 14 нам сказано зодягатися в броню праведності. Броня захищала важливі органи воїна від ударів, які без неї були би смертельними. Ця праведність – не добрі справи, що здійснюються людиною. Це, швидше, праведність Христа, надана Богом й отримана вірою. Вона захищає наші серця від звинувачень сатани та оберігає наше внутрішнє єство від його нападів.

Вірш 15 говорить про підготовку ніг до духовної боротьби. Іноді в битвах ворог розкладав небезпечні перешкоди на шляху солдатів, що наступали. Думка про використання готовності благовістити мир як взуття передбачає, що нам потрібно бути обережними при наступі на територію сатани із вісткою благодаті, такою важливою для навернення душ до Христа. Сатана готує на шляху віруючих безліч перешкод, аби зупинити поширення Євангелія.

Щит віри, про який ідеться у вірші 16, робить неефективними навіяні сатаною сумніви щодо вірності Бога та Його Слова. Наша віра, якій Христос є «Проводирем і Вершителем» (Євреям 12:2), немов золотий щит – цінний, надійний і міцний.

Шолом спасіння у вірші 17 є захистом для голови, який надійно охороняє критично важливу частину тіла. Можна сказати, що захисту потребує спосіб нашого мислення. Голова – це трон розуму, який, покладаючи надію на вічне життя, не прийме помилкової доктрини та не піддасться диявольським спокусам. Неспасенна людина не має надії, щоби встояти перед ударами хибних доктрин, оскільки не має шолому спасіння, та її розум не в змозі відрізнити духовну істину від духовного обману.

Вірш 17 також сам себе пояснює щодо значення духовного меча – це Слово Боже. У той час, коли інші елементи призначені для захисту, духовний меч є єдиною атакуючою зброєю в Божих обладунках. Він говорить про святість і силу Божого Слова. Іншої духовної зброї не потрібно. Під час спокус Ісуса в пустелі, Святе Письмо завжди було Його відповіддю сатані. Яке благословення, що те ж саме Слово доступне і нам!

У вірші 18 нам сказано молитися духом (тобто, з розумом Христа, з Його серцем і Його пріоритетами), крім того, щоб зодягнутися в усю Божу зброю. Ми не можемо нехтувати молитвою, оскільки вона є засобом, за допомогою якого ми отримуємо духовну силу від Бога. Без молитви, без опори на Бога наші зусилля в духовній боротьбі порожні та марні. Вся Божа зброя – істина, праведність, Євангеліє, віра, спасіння, Слово Боже та молитва – є зброєю, наданою нам Богом, щоб здобувати духовні перемоги, долаючи напади та спокуси сатани.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке «вся Божа зброя»?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries