settings icon
share icon
Запитання

Чи мають насправді людські істоти свободу волі?

Відповідь


Якщо «свобода волі» означає, що Бог дає людям можливість робити вибір, який насправді може вплинути на їхню долю, тоді, так – людські істоти мають свободу волі. Сучасний грішний стан світу безпосередньо пов’язаний із вибором, зробленим Адамом та Євою. Бог створив людство за Своєю власною подобою, і це включало здатність робити вибір.

Тим не менше, свобода волі не означає, що людство може робити все, що заманеться. Наш вибір обмежений тим, що притаманне нашій природі. Наприклад, людина може вибрати, переходити їй через міст, чи ні; чого вона не може вибрати, так це перелетіти через міст – її природа не дозволить цього. Так само, людина не може вибрати те, щоб зробити себе праведною – її грішна природа не дозволяє їй анулювати свою провину (Римлянам 3:23). Отже, свобода волі обмежена природою.

Це обмеження не зменшує нашої відповідальності. Біблія дає чітко зрозуміти, що ми не тільки маємо здатність вибирати, але й несемо відповідальність за свій вибір. У Старому Завіті Бог обрав націю (Ізраїль), але за вибір слухатися Бога, чи ні, ніс відповідальність кожен окремий представник цієї нації. Особи поза Ізраїлем також мали можливість вибрати – повірити та слідувати за Богом, чи ні (наприклад, Рут і Раав).

Новий Завіт постійно закликає грішників «покаятися» та «повірити» (Матвія 3:2; 4:17; Дії 3:19; 1 Івана 3:23). Кожен заклик до покаяння є закликом до вибору. А заклик «повірити» означає, що той, хто чує його, може вибрати відгукнутися на нього.

Ісус визначив проблему деяких невіруючих, коли сказав їм: «Та ви не хочете прийти до Мене, щоб мати життя» (Івана 5:40). Очевидно, що вони могли прийти, якби захотіли; їхньою проблемою було те, що вони обрали не робити цього. «Бо що лише людина посіє, те й пожне» (Галатам 6:7), а тим, хто не прийняв спасіння – «немає їм виправдання» (Римлянам 1:20–21).

Але як може людина, обмежена грішною природою, вибрати що-небудь добре? Тільки з благодаттю та силою Божою можливо, щоб свобода дійсно була «свободою», в сенсі здатності обрати спасіння (Івана 15:16). Святий Дух працює в людині й через волю людини, щоб оновити її (Івана 1:12–13) та дати їй нову природу, створену «за подобою Божою, у праведності та святості істини» (Ефесянам 4:24). Спасіння є Божою роботою. Водночас, наші мотиви, бажання та дії є добровільними, і ми несемо відповідальність за них.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи мають насправді людські істоти свободу волі?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries