settings icon
share icon
Запитання

Що таке дилема Євтифрона?

Відповідь


Відоме питання Платона про природу добра звучить наступним чином: «Бог обирає добро, бо воно добре, чи добро є таким, бо обране Богом?». Це питання також відоме як дилема Євтифрона (на честь однойменного персонажа в діалозі Платона на тему добра).

Дане питання містить подвійну проблему для християн. З одного боку, якщо щось є добрим лише тому, що Бог так каже, то можна дійти висновку, що Він міг би все назвати добрим, і все таким би і було. Сюди можна включити речі, які ми інстинктивно сприймаємо як зло, наприклад, зґвалтування або вбивство. Проте ми не хочемо моралі, заснованої на заявах бога-деспота. Але якщо Господь просто констатує доброту чогось, тоді Він уже не є стандартом добра та перебуває під владою якогось зовнішнього стандарту. Але ми не бажаємо, щоб над Богом був стандарт, якого Він має дотримуватися, тому такий варіант також не видається прийнятним. У цьому й полягає дилема.

Однак існує третій варіант. Як християни ми переконані як у Божому суверенітеті, так і в Його невичерпній доброті. Отже, ми не бажаємо будь-якого довільного стандарту, як і його існування окремо від Бога чи впливу на Нього. На щастя, Господь є найвищою мірою суверенним і добрим. Тому сама Його природа може бути стандартом добра, і Він може засновувати Своє визначення добра на Самому Собі. Божа природа є незмінною та абсолютно доброю; отже, Його воля не є довільною, а Його заяви завжди є вірними. Це вирішує обидві проблеми.

Чому Бог є стандартом добра? Бо Він – Творець. Доброта чогось визначається його призначенням. Тупий ніж не є хорошим ножем, бо його призначення – різати. Проте гострота недоречна для взуття, яке призначене бути зручним і підтримувати ступню. Бог як Творець визначає цілі для всього Свого творіння. Воно було створене з певною метою, і все, що стоїть на шляху до неї, – погане. Зґвалтування – це зло, бо секс призначений не для цього. Убивство – це зло, бо люди не мають довільно вирішувати, коли хтось повинен померти. (Проте не всяке заподіяння смерті є злом, наприклад, у разі смертної кари або війни. Якщо Бог виклав принципи щодо цих дій, то це вже не є виявом довільної людської волі.)

Отже, щось є добрим, якщо виконує своє призначення. Оскільки Творцем усього є Бог, Який має абсолютно добру природу, то Він і є стандартом добра та визначає доброту всього іншого.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке дилема Євтифрона?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries