settings icon
share icon
Запитання

Що таке легка віра?

Відповідь


Ми спасенні благодаттю через віру (Ефесянам 2:8). З цього дехто робить висновок, що потреби у посвяченому житті християнського учнівства як доказі спасіння немає. Інші можуть заявляти: людина спасенна, бо вона помолилася – без реального розкаяння у гріху та істинної віри в Христа. Помолитися легко, однак спасіння – це щось більше, ніж просто вимовляння певних слів.

Багато дебатів на цю тему не мають змісту та засновані на нерозумінні Святого Письма. У Біблії чітко сказано, що спасіння – лише благодаттю, лише через віру і лише у Христі. Тільки віра як Божий дар спасає нас. А в посланні Ефесянам 2:10 говориться про результати спасіння: «Бо ми – Його твориво, створені в Христі Ісусі на добрі діла, які Бог наперед приготував, щоб ми в них перебували». Ми спасенні не легким актом своєї волі, а рукою Всемогутнього Бога, з Його волі та для Його цілей. Ми – Його слуги, і від моменту спасіння через віру ми починаємо чинити призначені для виконання добрі діла, що свідчать про це спасіння. Якщо немає доказів росту і добрих діл, у нас є підстави сумніватися в тому, що спасіння насправді мало місце. «Віра без діл – мертва» (Якова 2:20), а мертва віра не спасає.

«Тільки через віру» не означає, що деякі віруючі можуть слідувати за Христом у житті учнівства, а інші – ні. Поняття «тілесного християнина» як окремої категорії недуховних віруючих абсолютно не відповідає Біблії. Воно полягає в тому, що людина може прийняти Христа як Спасителя під час релігійного досвіду, але ніколи не виявляти свідчень зміненого життя. Це – хибне й небезпечне вчення, бо воно виправдовує гріховний спосіб життя: хтось може бути нерозкаяним перелюбником, обманщиком або злодієм, але він – «спасенний», бо помолився в дитинстві; він – просто «тілесний християнин». Боже Слово ніде не підтримує ідею про те, що істинний християнин може залишатися тілесним усе своє життя. Навпаки, Біблія розділяє людей лише на дві категорії: християни й нехристияни; віруючі й невіруючі; ті, що поклоняються Господу Христу, та ті, що ні (див. Івана 3:36; Римлянам 6:17-18; 2 Коринтянам 5:17; Галатам 5:18-24; Ефесянам 2:15; 1 Івана 1:5-7; 2:3-4).

Хоча збереження спасіння є біблійним фактом, заснованим на подвигу Ісуса, вірно й те, що дехто з тих, хто здавалося би «прийняв рішення» чи «прийняв Христа», можуть насправді не бути спасенними. Як зазначалося вище, спасіння – це не прийняття нами Ісуса, а радше Його прийняття нас. Ми спасенні Божою силою для Його ж цілей, і ці цілі включають у себе діла, що свідчать про наше навернення. Ті, хто продовжує жити за тілом, не є віруючими (Римлянам 8:5-8). Саме тому Павло закликає нас випробовувати «самих себе, чи ви в вірі» (2 Коринтянам 13:5). «Тілесний» християнин, досліджуючи себе, швидко виявить, що він – не у вірі.

В Якова 2:19 написано: «Чи віруєш ти, що Бог один? Добре робиш! Та й демони вірують, – і тремтять». Цих «віруючих» демонів можна порівняти з інтелектуальною згодою тих, хто «вірить» в Ісуса в тому, що Він існував або був хорошою людиною. Багато невіруючих каже: «Я вірю в Бога» або «Я вірю в Ісуса»; інші говорять: «Я помолився і проповідник сказав, що я – спасенний». Проте такі молитви й така віра не обов'язково свідчать про зміну серця. Проблема полягає в нерозумінні слова «вірити». З істинним спасінням приходять справжнє покаяння та реальна зміна життя. У 2 Коринтянам 5:17 говориться, що «хто в Христі, той створіння нове». Чи можливо, щоб нова людина, створена Ісусом, продовжувала вести тілесний спосіб життя? Ні.

Звичайно, спасіння дається даром, однак водночас воно коштує нам усього. Ми маємо померти для себе, оскільки перетворилися на подобу Христа. І нам слід визнати, що людина з вірою в Ісуса буде вести життя, що прогресивно змінюватиметься. Спасіння – це Божий дар тим, хто вірить, а учнівство та послух – це відповідь, яка, без сумніву, матиме місце, коли людина прийде до Христа в істинній вірі.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке легка віра?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries